A Titanic visszarepít 1945-be

2017. április 7., péntek 17:28

Tegnap kezdődött a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, amely április 13-ig kínál izgalmas beszélgetéseket a filmek kedvelőinek. Miután az Uránia és a Toldi mozi mellett helyszínként bekapcsolódott az Ódry Színpad is, a fesztivál kínálatát még a Titanic MasterClass is színesíti. Jövő szerdáig számos izgalmas találkozó vár az érdeklődőkre.

Elsőként a költészet szerelmeseinek érdemes sietniük: ma háromnegyed öttől Emily Dickinson életéről, művészetéről ad elő Bollobás Enikő. A költőnő munkásságát Terence Davies A lélek saját társat választ című filmjének tükrében vizsgálják. Az angol rendező műve látható lesz az Ódryn és az Urániában is.

Hétfőn és kedden Török Ferenc új filmje, az 1945 iránt érdeklődők ülhetnek be izgalmas programokra. Hétfő délután a film operatőrével, Ragályi Elemérrel beszélget Szabó Gábor, másnap ugyanúgy háromnegyed ötkor pedig Strausz László, Varga Balázs filmtörténészek, illetve Zombory Máté szociológus elemzi a filmet. A történet szerint 1945. augusztus 12-én titokzatos szállítmányával két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar település vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból. Néhány óra alatt minden megváltozik.

A francia szerzői film szerelmesei sem maradnak élmény nélkül. Szerdán a műfaj jövőjéről és piacáról tart előadást a fesztivál idei zsűrijének tagja, Frédéric Strauss francia filmkritikus, forgatókönyvíró és rendező.

Az idei Titanicon hat kategóriában vetítik 27 nemzet 34 friss alkotását. A Hullámtörők díjért hét film van versenyben, amelyen Strausz mellett Dragomán György író és Enyedi Ildikó rendező dönt majd. A Titanic vendégeként érkezik Magyarországra a Leonard Cohen-dokumentumfilm, a Bird on Wire rendezője, Tony Palmer, valamint A pásztor direktora, Jonathan Cenzual Burley. Továbbá itt lesz a The Rumble: The Indians Who Rocked the World két producere is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.07.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.