A világ legjobb kiadói között a Fonó

2016. szeptember 22., csütörtök 16:57

A világ negyedik legjobb világzenei kiadója a magyar Fonó.

A Womex (World Music Expo) a világzene legfontosabb szakmai eseménye. A világzene és a népzene legfontosabb képviselői, zenészek, kiadók, ügynökök, kritikusok találkoznak itt. Tavaly ősszel Budapesten rendezték meg a Womexet. Ez volt az első alkalom, hogy közép-vagy kelet-európai ország rendezhette a világzenei expót. Ennek az előzménye az volt, hogy 2011-ben magyar zenészek a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás szervezésében magyar zenészek tarthatták a nyitógálát, és elsöprő sikert arattak.

A Womex szerdán tette közzé Top Label listáját, amelyen a világ 20 legjobb világzenei kiadóját sorakoztatja fel. A Fonó több száz közül került a negyedik helyre – egyetlen kelet-közép-európai kiadóként.

A Womex Top Label elismeréseket minden évben a világzenei toplista eredményei alapján állítják össze és jelentik be a világzenei vásár előtt. A Fonó idén Lajkó Félix: Most jöttem, a Buda Folk Band: Saját gyűjtés és a Cimbaliband: Moldva című lemezeknek, valamint a további kiemelkedően szereplő Herczku Ágnes: Live at Womex és a Zűrös Banda első lemezének köszönhetően került a rangos helyre, egyik klipjük itt is megnézhető.

A Fonó nemcsak Magyarországról, hanem a régióból egyetlen kiadóként szerepel negyedik éve a legjobb kiadók között, először a 20., majd a 12., 13. helyeken, idén először az élmezőnyben.

25 ország 48 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján teszik közzé minden hónapban a World Music Charts Europe világzenei toplistáját, amelynek alapján a Womex minden évben a világzenei vásár előtt kiválasztja a 20 legjelentősebb kiadót. Az első helyezettnek az az évi Womexen díjat adnak át. Idén a német Glitterbeat Records kapja a listavezetőnek járó elismerést.

A Top Label lista elérhető a Womex weboldalán.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.