A világ legjobb kiadói között a Fonó

R. Kiss Kornélia

R. Kiss Kornélia

2016. szeptember 22., csütörtök 16:57

A világ negyedik legjobb világzenei kiadója a magyar Fonó.

A Womex (World Music Expo) a világzene legfontosabb szakmai eseménye. A világzene és a népzene legfontosabb képviselői, zenészek, kiadók, ügynökök, kritikusok találkoznak itt. Tavaly ősszel Budapesten rendezték meg a Womexet. Ez volt az első alkalom, hogy közép-vagy kelet-európai ország rendezhette a világzenei expót. Ennek az előzménye az volt, hogy 2011-ben magyar zenészek a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás szervezésében magyar zenészek tarthatták a nyitógálát, és elsöprő sikert arattak.

A Womex szerdán tette közzé Top Label listáját, amelyen a világ 20 legjobb világzenei kiadóját sorakoztatja fel. A Fonó több száz közül került a negyedik helyre – egyetlen kelet-közép-európai kiadóként.

A Womex Top Label elismeréseket minden évben a világzenei toplista eredményei alapján állítják össze és jelentik be a világzenei vásár előtt. A Fonó idén Lajkó Félix: Most jöttem, a Buda Folk Band: Saját gyűjtés és a Cimbaliband: Moldva című lemezeknek, valamint a további kiemelkedően szereplő Herczku Ágnes: Live at Womex és a Zűrös Banda első lemezének köszönhetően került a rangos helyre, egyik klipjük itt is megnézhető.

A Fonó nemcsak Magyarországról, hanem a régióból egyetlen kiadóként szerepel negyedik éve a legjobb kiadók között, először a 20., majd a 12., 13. helyeken, idén először az élmezőnyben.

25 ország 48 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján teszik közzé minden hónapban a World Music Charts Europe világzenei toplistáját, amelynek alapján a Womex minden évben a világzenei vásár előtt kiválasztja a 20 legjelentősebb kiadót. Az első helyezettnek az az évi Womexen díjat adnak át. Idén a német Glitterbeat Records kapja a listavezetőnek járó elismerést.

A Top Label lista elérhető a Womex weboldalán.

 

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.