Abraham Lincoln, az időskori szex és a férfisztriptíz szorításában

kgy

2012. augusztus 11., szombat 07:51, frissítve: szombat 13:21

A hét premierjei között Abraham Lincoln éjszakánként, titokban vámpírokat öl, Meryl Streep időskori szexért ácsingózik, Soderbergh pedig férfisztriptízzel állt elő. Nyár végi hangulat a mozikban.

Abraham Lincoln, a vámpírvadász

Egy fiatal amerikai író fejébe vette, úgy hajt végre újítást az irodalomban, hogy meglévő alapanyagokat helyez – az eredeti matériától szokatlan – horror közegbe. Seth Grahame-Smith első nekifutásra Jane Austen Büszkeség és balítéletét mixelte össze egy zombitörténettel, majd Abraham Lincoln, az USA 16. elnöke tevékenységét kötötte össze a vámpírokkal. Mindkét könyv a bestsellerlisták élén landolt, az amerikai filmstúdiók pedig sikeréhesen harcoltak a megfilmesítési jogokért. Az Abraham Lincoln, a vámpírvadász producere Tim Burton lett, aki a rendezést Timur Bekmambetovra bízva vágott bele a moziváltozat elkészítésébe. A történet alapvetése, hogy Lincoln anyját gyerekkorában egy vámpír öli meg, akinek az élete innentől kezdve elválaszthatatlanul összefonódik a vérszívókkal. A bosszúszomj mellett később már politikusként, majd az USA elnökeként kénytelen megvívni legális és illegális harcát az élő halottakkal, akikről kiderül, hogy – ugyan csak élelemszerzés okán, de – ők irányítják a rabszolga-kereskedelmet, s a föderáció oldalán harcolnak az ifjú demokrácia ellen. Lincoln a rabszolgaság eltörlésének szószólójaként kénytelen újra és újra összecsapni a vámpírokkal, s éjszakánként maga is baltát ragad, hogy elvégezze a kétkezi munkát.

Az Abraham Lincoln, a vámpírvadászt természetesen csak akkor lehet értelmezni, ha az ember nem veszi komolyan. A történelmi tények horrorfilmbe oltott keveréke akár még egy elvont szórakozás lehetőségét is kínálnák a műfaji filmek kedvelőinek, ám az alkotók akkor követték el a legnagyobb hibát, amikor a groteszk sztorit elkezdték komolyan venni. Egy végtelenül ironikus, alkalmasint önreflektív darab ugyanis még a történelmi mozik kedvelőit is megnyerhette volna magának, ám azzal, hogy Bekmambetov és Burton véresen komolyan tekintettek Lincoln újabb és újabb családi drámáira, a történelem politikai dimenzióira, elvesztik az értő és a szórakozni vágyó közönséget is.Amit még mindig tudni akarsz a szexről

Az évtizedek óta folyamatosan csúcson lévő Meryl Streep egy remek, könnyed vígjátékkal és sikamlós témával lepte meg rajongóit. Az Amit még mindig tudni akarsz a szexről (a cím reflektál Woody Allen hasonló témájú, 1972-es klasszikusára) főszereplője egy 31. házassági évfordulóját ünneplő házaspár, akik tévé-előfizetést ajándékoznak egymásnak, s ezzel is jelzik, hogy libidójuk már túl van a fénykorán. Meryl Streep pedig nemcsak rádöbben erre, de tesz is a változásért valamit: férjét – Tommy Lee Jones is remek alakítást nyújt – ráveszi, hogy menjenek el egy házasságterápiára, hátha ismét rájuk virrad a szexuális aranykor. David Frankel Az ördög Pradát visel megrendezése után ismét könnyed vígjátékot épített Meryl Streepre, s a világpremierben bemutatott mozival feltehetőleg ismét a bevételi csúcsok felé törekszik.Magic Mike


Az újabban félévente új mozit rendező független filmes Steven Soderbergh 7 millió dollárból villantott egy százmilliós kasszasikert, amelynek máris betervezték a folytatását. A munkamániás Soderbergh nagy szerencséje, hogy futószalagon érkező filmjei nem kaptamozik, s nemcsak történetükben, műfajukban, de stílusukban is nagyon különböző munkák. Mindez persze a rendező és tehetsége dicsérete, amit legújabb vállalkozásában, a Magic Mike-ban is megcsodálhatunk. A történetében az Alul semmit is megidéző film a férfi sztriptíz világába kalauzol el: a nappal kétkezi munkát végző férfi főhősei éjszakánként pénzért dobják le magukról a ruhájukat – a hölgymegrendelők nagy örömére. A Magic Mike Channing Tatum és Matthew McConaughey főszereplésével kortárs slágerek kíséretében szórakoztatják a hölgyrajongókat – s ebben az esetben kifejezetten hangsúlyozandó, hogy ez a film kevésbé fogja a férfiakat lázba hozni.


Premiercsokraink hétről hétre!

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.