Abrams szerint lesz meleg karakter a Star Warsban

Földi Bence

Földi Bence

2016. február 27., szombat 21:53, frissítve: vasárnap 15:10

Egy díjkiosztón beszélt arról Az ébredő Erő rendezője, hogy a franchise-ban újabb kisebbség jelenhet meg.

A korábbi Star Wars-filmektől eltérően a hetedik epizódban, Az ébredő Erőben igazán fontos afroamerikai és női szereplő is volt Finn (John Boyega) és Rey (Daisy Ridley) révén. Ám a hetedik rész rendezője és a nyolcadik epizód producere, J.J. Abrams szerint a franchise befogadó, így meleg karakter is kerülhet majd Star Wars-filmbe.

„Számomra a Star Wars a lehetőségek tárháza. Szóval őrülten szűk látókörű és ellentmondásos lenne, ha azt mondanánk, hogy nem lesz abban a világban egy homoszexuális karakter”

– mondta a The Daily Beast tudósítása szerint csütörtökön Abrams, aki cége, a Bad Robot Productions képviseletében beszélt az amerikai írek által szervezett Oscar Wilde-díjátadón a cég székhelyén.

Rey naiv volt, Finn pedig túl empatikus

Elolvastuk a hetedik Csillagok háborúja mozifilmet közvetlenül megelőző eseményeket feldolgozó, Az ébredés előtt című könyvet, amelyből kiderült, hogy Poe Dameron is képes szabályt szegni, ha az Első Rend ellen kell fellépnie. Erről bővebben itt olvashat.

Nem biztos, hogy jó ötlet

Igaz, a filmeken kívül már voltak LMBT-szereplők a Star Wars világában. Tavaly márciusban egy könyvbe írtak bele egy meleg szereplőt (igaz, korábban is volt már egy meleg házaspár, ám a bővített univerzumnak nevezett sztorikat a Disney egyetlen tollvonással kánonon kívülre helyezte). A témában szeptemberben jelent meg publicisztikám a Magyar Nemzet hasábjain, ebben ezt írtam:

„a hangos kritika, a társadalmi elvárásnak álcázott aktivizmus hatással van a filmkészítőkre is, akik afféle öncenzúrát gyakorolnak, és akarva-akaratlanul úgy kanyarítják a sztorijaikat, hogy azok minél kevésbé legyenek támadhatók. Nem véletlenül, hiszen az a céljuk, hogy minél többen nézzék meg a filmjeiket.

A probléma az, hogy mivel össztársadalmi nyomásként érzékelik a kisebbségi véleményeket, azt hiszik, hogy ha ezeknek helyt adnak, nagyobb lesz a bevételük. Hogy más filmek esetében ez így van-e, az kérdéses, de egy olyan, eleve sokszínű franchise esetében, mint a Star Wars, egyértelmű baklövésnek tűnik.”

Feministák és rasszisták a Star Wars ellen

Vannak olyan hiperérzékeny emberek, akik zavart éreznek az Erőben, és különböző okokból, de nem tetszik nekik a Csillagok háborúja-filmek legújabb epizódja, a tavaly december 18-án bemutatott Az ébredő Erő. Erről bővebben itt olvashat.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.