Adósságát rendezi az MMKA

Grund

2012. március 23., péntek 18:30, frissítve: péntek 18:31

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója szerint a producerek és a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) tartozásainak összevezetésével lezárul a felszámolás alatt álló filmes szervezet adósságrendezésének egy fontos fejezete.

A kormány kedden határozott úgy, hogy a producerek normatív támogatási igényeinek egyszeri – készpénzre nem váltható – elismerésével és a közalapítvány által kifizetett visszatérítendő támogatásokból származó, az MMKA felé még meglévő adósságok „összevezetésével" rendezik a mintegy 150 filmes céget érintő ügyet véglegesen.

Havas Ágnes a távirati irodának elmondta, hogy tavaly év végén az MMKA tartozásállományának egy jelentős részét már rendezték. Ez mintegy 5,039 milliárd forintot tett ki. A tartozás úgy keletkezett, hogy a filmes szervezet a támogatási szerződésekben megítélt összegeket nem tudta saját költségvetéséből finanszírozni, ezért a producereket a bankokhoz irányította. „Így a producerek a bankoktól vették fel hitel formájában a szerződésben szereplő összegeket. Az adósság decemberi rendezésével végre véget ért az a szerencsétlen helyzet, hogy az állam filmgyártásra szánt pénzéből kereskedelmi bankokat finanszírozott az MMKA” – magyarázta a vezérigazgató, hangsúlyozva: a hét bankkal történt megállapodás legfontosabb eredménye az volt, hogy sikerült „tehermentesíteni” a filmszakma jelentős részét.

A mostani kormánydöntést követően rendeződhet az a mintegy 1,3 milliárd forintos igény is, ami a filmeseknek ki nem fizetett normatív támogatási igényekből halmozódott fel. Miután ezek szerződéses feltételei nem állnak fenn, ám a producerek csaknem 1,6 milliárd forintnyi visszatérítendő támogatással tartoznak még a közalapítványnak, megoldásként a két összeget egymással szemben beszámítják. Így mindkét oldal nullázódhat.

A mostani kormánydöntéssel megszületett a lehetősége annak, hogy a producerek felé lezáruljon a konszolidáció. Azt a tartozást azonban, amelyet a Filmalap a teljes folyamat keretében kifizetett az MMKA helyett, a közalapítványnak ellentételeznie kell – mutatott rá Havas Ágnes. Elmondta, hogy ennek érdekében az MMKA ingatlanokból, cégekből és filmjogokból álló vagyonának felmérése folyamatban van.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.