Ahány hangszeren játszol, annyi ember vagy

2014. február 14., péntek 16:04, frissítve: péntek 16:21

Kathy Horváth Lajos nyitja meg a februári Fonó Szalont a zeneházban péntek este fél hétkor. A világhírű hegedűművész és zeneszerző egyebek között elhangolt hangszereiről beszélt az MNO-nak.

Nem kis megtiszteltetés érte Kathy Horváth Lajost – és ezzel együtt hazánkat – decemberben: a világhírű hegedűművészt a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagjai közé választotta. Kathy Horváth a tagságról szóló oklevelet márciusban veheti át ünnepélyes keretek között Ausztriában. Felvételének oka – ahogy szerényen megjegyzi – nem annyira a személyének szól, hanem inkább annak elismerése, hogy Magyarország Liszt, Bartók, Kodály után is zenei nagyhatalom.

Közvetlenül az Alfa és ómega című nagyzenekari szimfóniája, valamint a Cigányok a holokausztban című műve segítette a művészt a rangos díjnak is felfogható tagsághoz, de természetesen nem elhanyagolható az a hangzásvilág sem, amelyet elhangolt hangszereivel a világon egyedülálló módon kikísérletezett. Kathy Horváth Lajos a magyar kultúra egyik legaktívabb kulturális nagykövete, akit korábban Yehudi Menuhin választott tanársegédjének.

„Akik ismerik a munkásságomat, tudják, hogy több hangszeren játszom. Általában magamra ismertem a játékstílusomról. Amikor megpróbáltam elhangolni a hangszereket, úgy éreztem, teljesen új stílusban tudok játszani, és egészen más érzésvilágot tudok közvetíteni. Így nem ismétlem a motívumaimat, és sokszor még én sem ismerem fel a játékstílusomat, nekem is újszerűnek hat, ha visszahallgatom a felvételeimet” – mondja.

A hegedűművész elismeri: nem könnyű így a hangszereken játszani, nagy improvizációs készség és még nagyobb hangszerismeret szükséges hozzá. Az elhangolás nem állandó, mindig más és más hangközre hangolja a hangszereket, sokszor atonálisra sikerül, és amikor egy-egy hangolás megfelelő impulzust ad, akkor abból kiindulva készül el egy-egy műve. Sokszor több sávban, több hangszeren maga játssza fel a szimfonikus hangzást, amelyet az elhangoltságból fakadó különleges kettős fogásaival tesz még erőteljesebb hatásúvá: négy hangszeren így ugyanis már nyolc szólamot tud megszólaltatni.

Kathy Horváth Lajosnak a játékához komoly hangszergyűjteményre van szüksége. „Minden hangszer teljesen egyedi, más az érzésvilág, amit a hangja közvetít. Azt mondja a közmondás: ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy. Én ugyanezt gondolom a hangszerekről is: ahány hangszeren játszol, annyi ember vagy, mert mindegyik másik oldalról és másik szemszögből közelíti meg a mű megszólalását” – fogalmaz.

A hegedűművész-zeneszerző a Fonó Szalon pénteki megnyitójára elhangolt vonós hangszereivel érkezik, és ezeken improvizál majd a közönségnek.

Horváth László, a Fonó ügyvezető igazgatója elmondta: a Fonó Szalon ötlete a Hegedűkészítők Szalonjából nőtt ki, amelyet a jövő hétvégén tartanak. A most péntek esti nyitóeseményen Kathy Horváth Lajos mellett fellép Juhász Gábor triója is, és megszólaltatja a dzsessztörténeti kuriózumot, Coltrane 1964-es A Love Supreme című négytételes szakrális művét. Vendég lesz továbbá Varga Mátyás szerzetes-költő, Pintér Zsolt és Apáti Ádám duója, valamint megtekinthetjük Vancsó Zoltán fotókiállítását, illetve pannonhalmi borokat is kóstolhatunk.

Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Farsang farka
Népzenés farsangi télbúcsúztatót tartanak szombat este fél nyolctól a Zeneakadémián. Herczku Ágnes, Pál István „Szalonna” és Szabó Dániel estjén a farsangi ünnepkör téltemető derűjét, a néphagyományban megőrződött szokásokat és hiedelmeket elevenítik fel. Megismerhetjük a farsang farkát, az utolsó három napot, amely farsangvasárnap, farsanghétfő, húshagyókedd egymásutánját jelenti, ezenkívül a közismert mohácsi busójárást, a hétfalusi csángók boricatáncát, a zoborvidéki magyarok jellegzetes tavaszváró szokását, a sárdózást és a talalajvasárnapot is megjelenítik. A farsang farka még két hetet várat magára, így a koncert után feltöltődve magunk is felkészülhetünk a jeles napokra.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.