Amerikai sztárok Szántódon

Tresó T. Tibor

2012. május 18., péntek 13:45, frissítve: csütörtök 19:29

Új helyszín, bővített zenei kínálat, kártyás fizetési rendszer, ezer négyzetméteres borospince, vízpart és festői környezet. Hatodik alkalommal jön a nyári zenei szezon nyitórendezvénye, a Pannónia Fesztivál (PaFe). Amerikai sztárfellépőkről, visszaváltható poharakról és Andy Vajnáról is beszélgettünk Hídvégi Judittal, a PaFe munkatársával.

Mi indokolta, hogy az évek óta jól bejáratott helyet elhagyja a fesztivál?
– Bár a helyszín valóban jól bejáratottnak tűnt, a hosszú távú fejlődési lehetőségek meglehetősen korlátozottak voltak. Minden évben gyakorlatilag egy erdő közepén kellett „csodát művelni”, vagyis teljes infrastruktúrát kiépíteni és megfelelő kiszolgáló egységeket létesíteni. Hely hiányában mindemellett a zenei kínálatot sem tudtuk bővíteni, hiszen egy ilyen jellegű szélesítéshez újabb színpadokat és sátrakat kellett volna építeni, amit végül idén a szántódpusztai terület tesz lehetővé.

– Milyen kritériumokat vettetek figyelembe az új helyszín kiválasztásánál?

– Ez esetben valahol a tudatosság és a szerencse találkozásáról van szó, hiszen Szántódpusztára egy nagyszerű kollégánk segítségével jutottunk el, és a többszöri területbejárások és terepszemlék alkalmával a biztonsági, a megközelítési és a helyszíni adottságok szempontjából megfelelőnek találtuk a Szántódpuszta Idegenforgalmi és Kulturális Központ mintegy 40 hektáros területét. A hely varázsa és az, hogy a „Pannónia-imidzsbe” mennyire passzol a központ, már csak hab volt a tortán…

Nyilván tavaly sem volt rossz a hangulat

Fotó: pannoniafesztival.hu


Milyen a viszonyotok a szántódi önkormányzattal és a helyi lakosokkal? A siófoki Coke Club bezárása kapcsán nem tartotok attól, hogy ragadós lehet a példa?

– Alig féléves „kapcsolatunk” kiváló az önkormányzattal és a helyi vállalkozókkal, ugyanez vonatkozik a szomszédos Balatonföldvárra is, hiszen hatóságilag és illetékesség szempontjából az ottani hivatal oroszlánrészt vállal a Pannónia Fesztivállal kapcsolatos teendőkből. A hivatali útvesztőktől természetesen magunk is tartunk, de bízunk benne, hogy a fesztivál hosszú távú működését valamennyi érintett közös érdeknek tartja.

Miben tudtok mást, újat mutatni a nyári fesztiválfelhozatalhoz képest?

– Ha visszatérő látogatóinkat szeretnénk idézni, akkor a legfontosabb, hogy a Pannónia Fesztivál hangulata egyedülálló, állítólag nem lehet máshoz hasonlítani. Tény, hogy ez az év első nagy könnyűzenei fesztiválja, tehát senkinek sem kell megvárni a nyári hónapokat, és négy napon keresztül igazán megfizethető áron 200 hazai zenekar (a teljesség igénye nélkül: Tankcsapda, Depresszió, Quimby, Irie Maffia, Kiscsillag, Alvin és a Mókusok, Brains, Akela, Dalriada, Ismerős Arcok) és előadó mellett világsztárok produkcióit is élvezheti a nagyérdemű. Az eddigi Pannóniákhoz pedig mindenképpen újdonság a plusz három színpad és a szolgáltatások területén bevezetett, a látogatók kényelmét és komfortérzetét növelő fogások, így például a visszaváltható pohár- vagy a kártyás fizetőrendszer.

Miért a hip-hop és rap vonalra mentetek rá a hazai előadók mellett?
– Szó szerinti értelemben vett újdonságot szerettünk volna a 6. Pannónia Fesztiválra, azt pedig rockzenével már nem teljesen lehetett volna megvalósítani. A hip-hop műfaján – csakúgy mint a rockzenén – belül vannak kultikus előadók és aktuális kedvencek, akiknek rajongói igazából nincsenek kiszolgálva. A Pannónia Fesztivál továbbra is a magyar előadókról fog szólni, de évről évre mindig kell az a bizonyos plusz. Jövőre majd igyekszünk megint más műfaj szerelmeseinek kedveskedni.

Milyen kiegészítő programok várhatók a zenei felhozatal mellé?
– A „Közterület” névre hallgató programunkon belül szintén számos újdonsággal készülünk mindazok számára, akik napközben is a PaFe területén szeretnének tartózkodni. Ők többek között a kortárs dráma és a filmes ipar jeles képviselőivel találkozhatnak majd egy-egy beszélgetés és előadás erejéig, a négy nap alatt vendégül látjuk Seress Zoltánt és néhány kollégáját a Bárka Színház színeiben, reményeink szerint ideje engedi, és tiszteletét teszi majd Kálomista Gábor és Andy Vajna is, de számos szervezet, civil egyesülés is nagyon készül a pünkösdi hétvégére, így Szántódpusztán ott lesz többek között a Nők a Balatonért Egyesület, a siófoki állatmenhely, a Balatoni Hajózási Zrt. és természetesen a Balatonföldvár Turisztikai Régió kihelyezett képviselete is. Az általuk szervezett programokon és foglalkozásokon kívül lehet majd sportolni, keresztrejtvényt fejteni, és persze alig néhány száz méterre ott a Balaton, ami még májusban is megér egy sétát. Az új helyszín érdekessége továbbá az a 200 éves, több mint 1000 négyzetméteres borospince, amely a borozáson kívül számos kalandot és izgalmas programot ígér a 6. Pannónia Fesztivál idejére.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.