Amikor menekültek tömege tűnik fel a hóesésben

2016. szeptember 27., kedd 21:38

Mit kezdjenek éppen karácsonykor a semmiből feltűnt menekültekkel? – merül föl a kérdés szinte nyomban a játék elején. Nem hagyományos színházi előadást láthatunk, annyira nem, hogy esztétikai szempontjainkat is érdemes sutba dobnunk, sőt részben elfelejtenünk: nem mintha olyan élvezhetetlenül rossz, értékelhetetlen produkcióval volna kénytelen szembesülni a közönség. Pontosan, szépen felépített, s ennek megfelelően általában jól működő szituációk követik egymást, megfelelő atmoszférikus aláfestéssel. Ám mindez nem fontos, háttérbe szorul a tény mögött, amiért az előadás megszületett.

Luc Boltanski darabsorozatának, az Éjszakáknak a Bellelandei éjszaka című része alapján keletkezett az Elveszettek. Kutatáson alapuló részvételi színházi program ez, középpontjában a nevelés, az önvizsgálat áll: a menekültek, a hatalom, az egyén szélsőséges helyzetben alakuló-változó viszonyait figyeli, járja körbe metaforikus történeten keresztül.

Az Elveszettek kettős beágyazottságú, külső körében ott található a Verziók nevű fiktív színházi csoport (rendezőjét Takács Gábor alakítja), amely roma és nem roma magyarokból áll. Jól illeszkedik a felütés az általuk előadott – szenteste egy, a világtól távoli kis francia falu orvosi rendelőjében (egyúttal lakásban) játszódó – darabhoz. A doktor, a családfő nincs jelen, megérkezik viszont az újévtől munkába álló állatorvos. Ő lesz a kulcsfigurája a lassan kibontakozó konfliktushelyzetnek. A rendkívül rossz időjárási körülmények között, a folyamatos hóesésben menekültek tömegei tűnnek fel a közeli országúton. Mit tegyenek az eseményeket a meleg szoba biztonságából figyelők?

Az állatorvos – rejtélyes, mephistói figura – úgy véli: káoszt okozna, ha behívnák őket. Előbb mindenkinek fel kell venni az adatait, s csak remélni lehet, hogy az adminisztrációs ügyek körülményes intézése közben nem fagynak meg odakint a gyengébbek: az aszszonyok, az idősek, a gyerekek. Az állatorvos megoldási javaslata, mi több, parancsa vitát szül a bent lévők között. Ezen a ponton állítja meg a játékot a darabbeli rendező, és kéri a közönség segítségét. Ottjártamkor a jelenlévők meghívott újságírók: ők a tesztközönség, a disputa azonban így is elkerülhetetlen; feltehetően keményebb öszszecsapások várhatók, amikor majd „élesben játszanak”.

A Káva társulata ugyanis terepre indult a hétvégén: Pécsbányán adták elő a darabot 25-én és 26-án; s már tovább is indulnak az ország egyik legszegényebb pontjára, az Ormánságba. A gondolatébresztőnek szánt előadás után féléves program részeként a helyiekkel közös művészi munkába vágják a fejszéjüket.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.