Április 27-én temetik Moldován Stefániát

Grund

2012. április 17., kedd 13:13

Jövő hét pénteken 14 óra 15 perctől vehetnek rokonai, tisztelői végső búcsút a Farkasréti temető Makovecz Termében az április 12-én 82 éves korában elhunyt Moldován Stefánia operaénekesnőtől, Liszt-díjas drámai szoprántól – közölte a Magyar Állami Operaház sajtóirodája csütörtökön.

Moldován Stefánia nyugalomba vonulásáig a magyar operajátszás egyik vezető szopránja volt. Sajóudvarhelyen született 1931. augusztus 24-én. 1948–53 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanulója volt Sipos Jenő tanítványaként. Pályáját az Operaház énekkarában kezdte.

1954-ben Mimiként debütált Puccini Bohéméletében a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol 1954–61 között társulati tag volt. 1961-től a budapesti operaház magánénekeseként alakította drámai szerepek sorát.

Elsősorban Verdi-hősnők megformálásával ért el kiemelkedő sikereket, de repertoárján szerepeltek a Mozart- és Puccini-operák szopránszerepei is. Rendszeresen fellépett a nemzetközi hangverseny- és operaszínpadokon. Leonórát énekelte Beethoven Fideliójában és az opera Leonóra című ősváltozatában is. Számos lemezfelvétel közreműködője volt. Leghíresebb alakításai közé tartozott Erkel Bánk bánjának Melindája.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.