Avatás Gyimesbükkön

LM

2012. május 27., vasárnap 17:27, frissítve: hétfő 13:30

Az első erdélyi zarándokvonat, a Székely gyors dicsőségére emléktáblát avattak vasárnap Gyimesbükkön a 30-as vasúti őrháznál, az ezeréves határon.

A Székely gyors indításának ötödik évfordulójára az emléktáblát az Indóház, a Kárpáteurópa és a Budakeszi Kultúra Alapítvány állította.

A több ezer ünneplő nagy tapssal fogadta a helyszínre behúzott, magyar címert viselő 017-es Nohab-mozdonyt, amely a Székely gyors szerelvényeit, illetve az Aranycsapat mozdonyt, amely a Csíksomlyói Expresszt vontatja a csíksomlyói búcsú alkalmából indított zarándokúton.

Az avató ünnepségen Görbe Vilmos, Gyimesbükk polgármestere az összefogás fontosságát hangsúlyozta.
Buzánszky Jenő, az Aranycsapat mozdony vontatta vonat „kapitánya” az ünnepségen átadta az Aranycsapat mozdony makettjét, amelyet a felújított 30-as őrházban állítanak ki a többi vasúti ereklye mellett.

T. Hámori Ferenc, az Indóház vasúti magazin főszerkesztője, a zarándokvonatok ötletgazdája, az egyik szervező kiemelte: a Székely gyors öt évvel ezelőtti indulása óta a felújított őrház második zarándokhellyé vált a csíksomlyói búcsú után pünkösd alkalmából.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.