Az apagyilkosság filozófiai kérdései

2015. január 19., hétfő 17:36

Egyéves előkészítő munkát követően a Radnóti Színház – folytatva az orosz sorozatot – Dosztojevszkij utolsó, tulajdonképpen befejezetlen nagy regényének, a Karamazov testvéreknek a színpadi változatát tűzte műsorra a Csehov-, Osztrovszkij- és Babel-bemutató után, Valló Péter rendezésében. Morcsányi Géza dramaturg változatában kizárólag a nyolc legfontosabb férfi figura belső vívódásán keresztül bomlik ki a lélektani dráma.

Három testvér, három egymástól teljesen különböző jellem. A szabad gondolkodó, létének értelmét nem találó, az eszméket tagadó Ivan (Szabó Kimmel Tamás), Dimitrij (Adorjáni Bálint), a szenvedélyes ösztönember és az erkölcsi tisztaságot megtestesítő, istenfélő Aljosa (Rétfalvi Tamás). És ott van a negyedik, a törvénytelen gyerek, a szolgáló Szmergyakov (Pál András), a korcs, aki tettre váltja a testvérek legbelsőbb vágyát. Megölni apjukat, a nevetséges, önkontrollt vesztett Fjodor Karamazovot. Gáspár Sándor ezt elég pontosan rajzolja meg, de általa talán még kicsit szerethetővé is válik ez az apafigura.

Morcsányi átdolgozásában az apagyilkosság által felszínre bukó filozófiai és erkölcsi kérdéseken van a hangsúly. Hit és hitetlenség, bűn és bűnhődés egymásnak feszülése, a lét értelmének megfejtése, a szkepszis – ezek foglalkoztatják a szereplőket. Sőt ebben a változatban jelenvalóvá válnak az olyan képzeletbeli alakok is, mint a Nagy inkvizítor (Bálint András) és az Ördög (Gazsó György) maga is. A regényben szereplő női alakok, az irántuk érzett emésztő szerelem csupán a szereplők beszélgetéseiből válik jelenvalóvá.

Bagossy Levente díszlete bár szűk játékteret ad a színészeknek, mégis monumentálisnak hat. Egyszerre pravoszláv templom, vidéki rezidencia belső tere, de utcafront is. Benedek Mari fekete-fehér-szürke jelmezei a szereplők jellemét tükrözik, a Nagy inkvizítor és az Ördög öltözete töri meg ezt az egységet.

Fotó: Kallos Bea / MTI

Valló rendezése oroszosan lassú, statikus, a jelenetek mintha festményként hatalmasodnának a néző fölé. Az erőteljes színészi játékok azonban nem engedik, hogy a figyelem egy percre is lankadjon. Kiemelkedő az előadás központi figuráját alakító Szabó Kimmel Tamás szuggesztív játéka, szép ívvel építi fel a cselekvésképtelenségét elviselni nem tudó, önmagával meghasonlott ember karakterét. Emlékezetes Pál Andrással való kettőse, amiben az elnyomott Szmergyakov felvázolja Ivan bűnrészességét az idős Karamazov meggyilkolásában.

Pál András egyszerre balgatag és számító, szánalmas, mégis hidegvérű jellemet formál meg. Rétfalvi Tamás jóságos Aljosája is érdekes, szemlélődő jelenléte letisztult, mélyen emberi. Gazsó György és Bálint András két rövid jelenetben tűnik fel ugyan a színen, de megszólalásaik erősek, hátborzongatók. Jordán Tamás Sztarece mintha az örök igazságot hordozná magában.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

(Fjodor Mihaljovics Dosztojevszkij: Karamazov testvérek. Rendező: Valló Péter. Radnóti Színház, január 13.)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.