Az elmúlt 15 év legjelentősebb régészeti leleteiből nyílik kiállítás

Grund

2012. június 13., szerda 15:30, frissítve: szerda 15:44

Az elmúlt tizenöt év legjelentősebb régészeti leleteit mutatja be a Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből című kiállítás, amely csütörtöktől látható a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában.

A Magyar Régész Szövetség (MRSZ) közleménye szerint a kiállításon szereplő tárgyak a megyei múzeumok, városi fenntartású intézmények, a Nemzeti Örökségvédelmi Központ, a Magyar Tudományos Akadémia, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményéből származnak. A tárlatot az MRSZ és a múzeumi intézményrendszert összefogó Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége szervezte.

A nagyberuházásokhoz kötődő, az ország minden részéből összeválogatott anyag először idén májusban egy héten át az Országházban mutatkozott be.

A kiállítás 8000 év történelméről ad áttekintést, a Kárpát-medence első telepesei korától egészen a török hódoltság idejéig. „A tárlaton bemutatott másfélszáz egységnyi lelet legtöbbje különleges ritkaság, némelyik előkerülése szinte csodának tekinthető. Ilyen például a Balatonlelle mellett talált, bronzból készült hun áldozó üst, amelyhez hasonló mindössze néhány darab ismert az országban” – emeli ki a közlemény.

A tárlókban egyebek közt látható egy Komáromban előkerült római mennyezetfreskó, a szanki tatárjárás kori kincslelet, amely számos arany és ezüst ékszerből, ezüstpénzből áll, illetve a Harta mellett talált honfoglalás kori ezüstveretek.

Az MRSZ tájékoztatója szerint „a kiállítás fontos részét képezik a régészetet aktívan is támogató civilek által megtalált és civil összefogás segítségével megmentett tárgyak: ezüst- és aranypénzek, kelta kard, bronzkori fegyverek és egy római kori bronz szatírszobor”.

A Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből című tárlat augusztus 5-éig tekinthető meg a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában, majd augusztus közepén országjáró körútra indul.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.