„Az ember beleszédül” – óriási mulatság készülődik a Fonóban

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2015. április 9., csütörtök 01:27

A tanulékonyak, falábúak keljenek korán, 9-től gyimesi oktatás, este gála és mulatság a Fonó Budai Zeneházban.

Teljesen biztos, hogy óriási buliba torkollik a budai Fonó gyimesi napja szombaton.

A nap persze már „kora” reggel elkezdődik, 9-től tánckurzus Sára Ferenc és felesége, Varga Zsuzsa irányításával, ami eltart egészen 17 óráig. A talpalávalót hozzá a Zerkula János tanítványaiból álló Zerkula Zenekar húzza.

Este 8-kor aztán jön a parázsos gálaműsor a fentiek közreműködése mellett az Ordasokkal és Vizeli Balázzsal, ez fonódik össze majd a hajnalban véget érő mulatsággal.

– Gyimes egyedülállóan szép rétegét adja népi kultúránknak. Régies dallamvilága, hangszerelése, archaikussága messze kiemeli az idegen hatásoknak jobban kitett egyéb tájegységek közül – fogalmazott az MNO-nak Berecz István, a Fonó művészeti vezetője arról, „miért éppen a gyimesi”. Szerinte a tájegység tánca és muzsikája megigéz: – A gardon monotonitása, a hegedű virtuózan intenzív játéka, a ropogtatások vérbősége, a hófehér viselet adta méltóság, a lassú magyarosok szívszaggató aszimmetriája, a keservesek életeket megéneklő fájdalma olyan mély zamata ennek a kultúrának, hogy az ember beleszédül.

A gálaműsorra 1000, a kurzusra 2000 forint a belépő, erről és a nappal kapcsolatos minden egyébről ITT lehet tájékozódni.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.