„Az ember beleszédül” – óriási mulatság készülődik a Fonóban

2015. április 9., csütörtök 01:27

A tanulékonyak, falábúak keljenek korán, 9-től gyimesi oktatás, este gála és mulatság a Fonó Budai Zeneházban.

Teljesen biztos, hogy óriási buliba torkollik a budai Fonó gyimesi napja szombaton.

A nap persze már „kora” reggel elkezdődik, 9-től tánckurzus Sára Ferenc és felesége, Varga Zsuzsa irányításával, ami eltart egészen 17 óráig. A talpalávalót hozzá a Zerkula János tanítványaiból álló Zerkula Zenekar húzza.

Este 8-kor aztán jön a parázsos gálaműsor a fentiek közreműködése mellett az Ordasokkal és Vizeli Balázzsal, ez fonódik össze majd a hajnalban véget érő mulatsággal.

– Gyimes egyedülállóan szép rétegét adja népi kultúránknak. Régies dallamvilága, hangszerelése, archaikussága messze kiemeli az idegen hatásoknak jobban kitett egyéb tájegységek közül – fogalmazott az MNO-nak Berecz István, a Fonó művészeti vezetője arról, „miért éppen a gyimesi”. Szerinte a tájegység tánca és muzsikája megigéz: – A gardon monotonitása, a hegedű virtuózan intenzív játéka, a ropogtatások vérbősége, a hófehér viselet adta méltóság, a lassú magyarosok szívszaggató aszimmetriája, a keservesek életeket megéneklő fájdalma olyan mély zamata ennek a kultúrának, hogy az ember beleszédül.

A gálaműsorra 1000, a kurzusra 2000 forint a belépő, erről és a nappal kapcsolatos minden egyébről ITT lehet tájékozódni.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.