Az Eszterrel kezdődik a Händel-fesztivál

TK

2012. május 16., szerda 07:58, frissítve: szerda 08:20

Az Eszter című Händel-oratórium 1932-es verziójának előadásával csütörtökön kezdődik a 90 éve, 1922-ben alapított göttingeni Händel-fesztivál, ahol először vezényel és játszik csembalón a fesztivál új művészeti vezetője, a brit Laurence Cummings.

Tobias Wolff intendáns szerint Göttingenbe várják a Händel-zene rajongóit. Már 200 ezer jegyet eladtak az 550 művészt és 80 eseményt felvonultató fesztiválon.

Az Eszter volt az első olyan angol nyelvű oratóriuma a német zeneszerzőnek, amelyben a kórus is jelentős szerepet kapott.

Pénteken az Amadigi di Gaula című háromfelvonásos operának a csonkítatlan változata látható. A németországi bemutatót Sigrid T’Hooft rendezi, aki a barokk gesztika és tánc neves szakértője, a produkciót a régi zene egyik emblematikus személyisége, Andrew Parrott vezényli. A középkori lovagi költészet egyik szerelmi történetéből keletkezett librettón Burlington grófjának vendégeként dolgozott Händel, az ősbemutatóra 1715. május 25-én került sor a King’s Theatre-ben. Mareike Braun, Stefanie True, Judith Gauthier, Markéta Cukrová, Johanna Ness énekel, a táncokat a Corpo Barocco adja elő.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.