Az év második felében megindulhat a növekedés

WL

2012. május 11., péntek 12:42, frissítve: péntek 13:23

Az Európai Unió gazdasága jelenleg enyhe recesszióban van, de az év második felében várhatóan megkezdődik a válságból való lassú kilábalás – vélekedett pénteken közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésében az Európai Bizottság.

A jelentés emlékeztetett arra, hogy az európai gazdaság teljesítménye az előző év végén csökkent. Miközben továbbra is nagy a bizonytalanság a gazdasági és pénzügyi távlatokat illetően, az EU által tett erőteljes politikai lépéseknek, valamint az uniós intézményes keretek jelentős fejlesztésének köszönhetően ez év elején enyhült a pénzügyi piaci feszültség, és a bizalom további szilárdulása várható az elkövetkezőkben is – vélekedik az EU központi javaslattevő-végrehajtó intézménye.

Brüsszelben úgy látják, a globális gazdasági növekedés gyorsulása mellett az év második felében az EU-ban is megindulhat a lassú növekedés.

Az előrejelzés szerint ebben az évben az EU-ban összességében stagnál, az euróövezetben 0,3 százalékkal csökken a GDP reálértéke. 2013-ban viszont az unión belül már 1,3 százalékos, az euróövezetben pedig 1 százalékos bővülés várható.

A munkanélküliség szintje magas marad. A gazdasági tevékenység lassulása miatt a foglalkoztatottság szintje 2012-ben az EU-ban 0,2 százalékkal, az euróövezetben 0,5 százalékkal mérséklődik. Jövőre fokozatosan javul ugyan a munkaerő-piaci helyzet, ám a munkanélküliség az EU szintjén így is 10,3, az euróövezetben pedig 11 százalékos lesz 2013-ban.

Az infláció várhatóan fokozatosan csökkenni fog, ahogyan az olajár-emelkedés és az adóemelések hatása elenyészik. Ennek megfelelően 2013-ban már csak mintegy 1,8 százalékos átlagos áremelkedésre kell számítani.

A pénzügyi konszolidációban előrelépésre lehet számítani. A deficit az unió átlagában a 2011-es 4,5 százalékról az idén 3,6 százalékra, jövőre pedig 3,3 százalékra mérséklődik. Az euróövezetben ez 2011-ben 4,1 százalék volt, az idén 3,2 százalék, 2013-ban pedig 2,9 százalék lesz. Ezzel párhuzamosan várhatóan lassul a GDP-arányos eladósodottság növekedésének üteme: ez a mutató 2013-ban az EU szintjén 87,2 százalékra, az euróövezet szintjén 92,6 százalékra várható.

Az egyes tagországok várható teljesítménye között ugyanakkor jelentős különbségek lesznek – figyelmeztetett az Európai Bizottság.

A magyar gazdaság szempontjából kiemelkedő jelentőségű német gazdaságban az Európai Bizottság előrejelzése szerint az idén 0,7, jövőre 1,7 százalékos GDP-növekedés várható.

Olli Rehn megfogalmazása szerint „a kilábalás látótávolságon belülre került, de a gazdasági helyzet továbbra is törékeny”. A gazdasági-pénzügyi EU-biztos megjegyezte: a gazdasági kormányzás új, erőteljes kereteire támaszkodva támogatni kell a stabilitásra törekvő, ugyanakkor növekedést előmozdító politikát.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.