Az Új Színház egyre kevésbé érzi a kirekesztést

Son

2012. május 22., kedd 16:30, frissítve: szerda 10:26

Nyolc bemutatót tervez a következő évadra a budapesti Új Színház, többek között Csurka István két darabját is műsorra tűzik.
Dörner György igazgató és Pozsgai Zsolt főrendező az Új Színház évadzáró sajtótájékoztatóján sikeresnek értékelte az elmúlt néhány hónapot. Az igazgató hangsúlyozta, megpróbáltak kizárólag a művészi feladatokra koncentrálni. A főrendező szerint egyre kevésbé érezni azt a fajta kirekesztést, amely a vezetőváltást övezte. Dörner György elmondta, nyolc bemutatót terveznek a következő évadra. A Pozsgai Zsolt által Giorgio Pianosa néven írt Mert a mamának így jó című komédia előbemutatóját augusztusban tartják Szentendrén. Az előadásban Dörner György is szerepel Bánsági Ildikó, Gregor Bernadett, Vass György, Lux Ádám és Nagy Zoltán mellett.

Dörner György

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A jövő évadban látható lesz Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című drámája, Nyirő József Jézusfaragó ember című havasi játéka, Jókai Mór A bolondok grófja című vígjátéka és Tamási Áron Ábel című zenés játéka, továbbá Csurka István A hatodik koporsó című dramatikus dokumentumjátékát is színpadra állítják. A Bubik István Stúdiószínpad ad majd otthont Csurka István Deficit és Németh László Bodnárné című darabjának. Az idei utolsó premiert szombaton tartják: Pozsgai Zsolt A szűz és a szörny című tragikomédiáját.
A hétfő esti koncerteket is folytatják a jövő évadban: a tervek között szerepel Erdélyi Mihály XX. század eleji slágereiből összeállított zenés est, egy Medveczky Ádám és Medveczky Attila által szerkesztett opera-keresztmetszet, valamint Kacsóh–Heltai János vitézének feldolgozása, kiegészítve Petőfi-versek megzenésítésével. Wass Albert- és Reményik Sándor-esttel is készülnek, valamint meghívják Csoóri Sándort az Ifjú Muzsikás együttessel közösen.

Az előtérben Pozsgai Zsolt

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI


Dörner György elmondása szerint a távozó művészek helyére sokkal többen jelentkeznek, mint ahányat a színház fogadni tud. Az igazgató hangsúlyozta, amennyiben lehetőségeik engedik, segíteni szeretnének a tehetséges, és „nem eléggé sztárolt” színészeknek.

Almási Sándor, Bánsági Ildikó, Derzsi János, Nagy Zoltán, Nemes Wanda, Tordai Teri és Vass György a jövő évadban is a társulat tagja marad. Vendégszereplőként mások mellett Bordán Irén, Brunner Márta, Helyey László, Kautzky Armand, Koncz Gábor, Kökényessy Ági, Szabó Sipos Barnabás és Tóth Auguszta is feltűnik majd a budapesti teátrumban.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.