Az utcáról lett világsztár

Ben Sanford ausztrál zenész volt az EFOTT pénteki húzóneve

Buzna Viktor

Buzna Viktor

2012. július 7., szombat 17:30, frissítve: szombat 18:59

Ben Stanford, azaz Dub FX nem ismeretlen a magyar fesztiválközönség előtt. Ausztrál utcazenészből lett világsztár, ő a one man stand műfaj megteremtője – egy személyben adja a ritmust, a vokált és a rapet, a beatbox elemeket, és mindehhez loop és effektpedálokat használ. Pénteken az EFOTT-on is fellépett.

– Ausztráliában örökké tart a fesztiválszezon, egy utcazenésznek paradicsom. Miért mentél mégis világgá?
– Ott nőttem fel, és hiába jó hely, meg lehet unni. Ausztrália egy kontinensnyi ország, mégis kicsi, a szakma, a közönség adta lehetőségeket gyorsan kinőttem. Másrészt hiába nyitottak az emberek, a kultúrát nem értékelik úgy, mint Európában. Itt a közönségnek határozott ízlése van, tudják, mi a jó, és ki is mutatják, ha értékelnek valamit.

Fotó: Székelyhidi Balázs


– A stílusodon is ilyen tudatosan dolgoztál?

– Nem, ez csak azért alakult így, mert a zenét, amit a fejemben hallottam, loop és sampler vasakkal tudtam megcsinálni. Az persze időről időre szóba került, hogy összeálljak egy bandával, de a végeredmény nem lett az igazi. Jó, ha az ember maga pakolja össze a zenéjét.

– Azért általában vannak kísérőid, az EFOTT-on is együtt léptél fel Flower Fairyvel, de elkísért két korábbi utcazenész társad, Mr. Woodnote és MC Cade is. Amíg nem volt mögöttetek profi szervező brigád, hogyan készültetek a turnékra?

– Sehogy. A barátnőmmel vettünk egy kisbuszt, berendeztük, és mentünk városról városra. Az egész arról szólt, hogy legyen pénzünk utazni, nem gondoltuk volna, hogy visszük is valamire. Woodnote később csatlakozott, Cade-et pedig gyerekkoromból ismerem. Ő egyébként nagy szervezőmester, akkor hívtam fel, amikor elkezdtünk befutni. Mondtam neki, hogy ez nekem sok, jöjjön ide és segítsen. Azóta is hasznos tag, szervez, ő csinálja a dizájnt és nem mellesleg, amikor a színpadon elkezd rapelni, hát az nagyon állat…

– Utcazenész, világsztár – összefér ez a kettő?

– Eredeti formájában persze, hiszen nem nyomhatom ugyanazt a zenét egy tomboló tömegnek, mint amit egy utcasarkon. Bár a stílus változott, a hangzás maradt a régi. Az, amit a bulikon csinálunk, keményebb, pörgősebb, igazi talpalávaló, de ettől szerintem nem kevésbé értékes. Persze az sem mindegy, hogy pár eurót dobálnak a kalapba, vagy pár ezer eurót keresünk egyetlen albumon.

Ben Sanford és Flower Fairy stílusosan virágos szettben.

Fotó: Székelyhidi Balázs


– Vannak, akik profetikus jelentőséget tulajdonítanak a szövegeidnek.

– Nem, nincsen semmi direkt üzenet, nem akarok meggyőzni senkit semmiről. A felelősség viszont valós, ezért arról beszélek, ami szerintem fontos, ami összefér az értékrendemmel. Nem is értem az amerikai rap kultúrát, kurvákról és drogokról szól az egész.

– Barátnőd, Flower Fairy évek óta mindenhová elkísér. Együtt utaztok, együtt próbáltok, együtt léptek fel. Nem őrli fel a kapcsolatotokat?

– Dehogynem, elviselhetetlen! Komolyra fordítva a szót, ez egy óriási szerencse, nem hinném, hogy lenne még egy nő, akivel ezt végig tudnám csinálni. A kulcs egyébként a tolerancia. Én alapvetően egy elég nagy barom vagyok, reggelente különösen. Ezt Flower tudja, ezért megértő velem, hagyja, hogy lecsengjen az öt perc. Ez persze nem egyoldalú, amikor ő hisztizik, én is elviselem.

– A titok tehát a tolerancia?

– Igen, de nemcsak a párkapcsolatban, hanem úgy egyáltalán, az élet minden területén.

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.