Balassi Intézet: a kocka el van vetve - Magyar Nemzet

Balassi Intézet: a kocka el van vetve

2014. július 10., csütörtök 11:06

A Balassi Intézethez tartozó külföldi magyar delegációk vezetőinek találkozóját ebben az évben a Rubik-év jegyében rendezték meg a kreatívipar és a kulturális diplomácia kapcsolatának megerősítésére fókuszálva.

A Balassi Intézet az elmúlt évek során egyre jelentősebb nemzetstratégiai szerepet kapott, már húsz ország huszonhárom városában van jelen az intézményhálózat. Az utóbbi időben nyitották meg a belgrádi, a zágrábi, az isztambuli és a pekingi intézetet.

Most még inkább megerősödhet a helyzetük, mivel a kulturális intézetek betagozódnak a külképviseleti rendszerbe, nőhet a magyar kulturális diplomácia költségvetése, hiszen a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből is támogatnak kultúrdiplomáciai programokat, de a tervek között szerepel, hogy egységesítik a forrásokat.

Fotó: Béres Attila

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a vezetői találkozó keddi nyilvános megnyitóján beszélt arról, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a jövőben olyan stratégiai ponttá válhat, amely a valóságos Magyarországot és magyar kultúrát képviseli külföldön.

Szó esett arról is, hogy Prőhle Gergely vezetésével létrehozták a nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkárságot, ennek feladata a Magyarországon a különböző szakpolitikákban alkalmazott kreatív megoldások összegyűjtése és azok külföldi reprezentációja lesz.

– Nem csak az fontos, hogy rólunk miként írnak külföldön, de ugyanilyen fontos, hogy mi milyen Magyarország-képet szeretnénk sugározni a külföld felé. Szeretnénk, ha Magyarország innovatív, kreatív, nyitott és fiatal ország lenne.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Azon dolgoztunk az elmúlt években, hogy az intézet a hagyományos programkínálat mellett tematikusan építse fel ezt a képet. Sokat haladtunk előre ezen az úton – emelte ki beszédében Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter.

Fotó: Béres Attila

Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális diplomáciáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a történelmi és kulturális tradíciók megismertetése mellett egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a mai vívmányok, jelenkori „hősök" bemutatására.

Fel kell mutatni, hogy most mivel tud a magyar nemzet kulturális és tudományos viszonylatban hozzájárulni a fejlődéshez, sőt a lehetőségekhez mérten segíteni kell a Magyarország számára fontos nemzetközi piacokon ezeknek a vállalkozásoknak a kibontakozását.

Az államtitkár a centrális együttműködést sürgette, az intézetvezetőket a progresszív programstruktúra kidolgozására kérte, mivel a fiatal tehetségek külföldi érvényesülése érdekében az intézetnek inkubátorként kell működnie.

– Kulturális párbeszéd nélkül gazdasági befektetés sem tud megvalósulni. Nyomot hagyni a világban, ez ezeknek az intézeteknek a feladata. Magyarország számos területen be tudja bizonyítani, hogy sokkal előrébb tart, mint ahogy azt a világ gondolja – szögezte le az államtitkár.

A kormányzat jogosan látja úgy, hogy a kreatívipar támogatása elengedhetetlen, amit a Design Terminál megújításával a magyar kormány képvisel, az európai összevetésben is irányadónak tekinthető. Ennek a kezdeményezésnek a része a mostani találkozó is, amelynek célja, hogy megerősítse a kulturális diplomácia és a kreatívipari szereplők közötti kapcsolatot. Néhány, az intézet által meghívott startup cég – Grofie, Hand in scan, Ökuka, Plukkido, Videomapping, Virivee – már itt bemutathatta fejlesztését.

A Balassi Intézet több képviselete már rendezett a Terminállal közös programot, a pekingit például a Gombold újra! öltözéktervezési pályázat legjobb alkotásaiból álló divatshow-val nyitották meg, Brüsszelben tavaly karácsony előtt hazai tervezők munkáiból rendeztek vásárt.

A New York-i intézet és a Design Terminál közötti együttműködés iránymutató lehet: néhány héttel ezelőtt a két intézmény szervezésében a legfontosabb technológiai startup cégek vehettek részt a Northside Festivalon.

Romsics Gergely intézetigazgató kiemelte, jövőre már díszvendégként szeretnének jelen lenni. Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója ehhez kapcsolódva szólt arról, hogy a legnagyobb amerikai innovációs fesztiválon, az austini South by Southwesten (SXSW) 2015-ben talán már magyar kreatív vállalkozások is bemutatkozhatnak.

Fotó: Béres Attila

A moszkvai képviselet viszont több szempontból is nehéz helyzetben van. Idén tavasszal nagyszabású startup vásárt rendeztek volna, de a kialakult politikai helyzet miatt egy évvel el kellett halasztani az eseményt.

Pedig a kreatívipar népszerűsítése amúgy sem könnyű feladat arrafelé: a kreatív szó elég pejoratív értelemmel bír Oroszországban, az ellenzék ott egyet jelent a kreatív osztállyal.

Viszont – ahogy azt a kétnapos találkozó mottója is jelzi – a kocka el van vetve. A többi már az intézetvezetőkön múlik.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.