Behatolna a Dürer Kertbe az állam

2016. augusztus 30., kedd 20:28, frissítve: péntek 11:19

Úgy tűnik, komolyan gondolja a kormány, amit már tavaly is felvetett. Bár akkor még némiképp visszakozott, és azt állította, több hely is felmerült, ahová a Fővárosi Nagycirkusz költözhetne, most mégis a Dürer Kertet szemelhette ki magának. A klubnak 2020-ig szóló szerződése van, de ez, úgy tűnik, a Liget-projekt tervezőit nem zavarja.

Szeptember 30-ig kell megjelölni a Fővárosi Nagycirkusz jövőbeli új helyét egy augusztusi kormányhatározat szerint, de egyre valószínűbb, hogy ez az Ajtósi Dürer sor 19–21. lesz. Korábban lapunk számolt be róla: fizetésképtelenné vált az ingatlankomplexumot tulajdonló Ajtósi University Kft., így a 3,7 hektáros terület hamarosan gazdát cserélhet. Egy pénteken megjelent kormányrendeletből pedig a Világgazdaság közlése szerint kiderült: stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek nyilvánították a Dürer Kertnek helyet adó ingatlantulajdonos cégét. Így annak felszámolását csak az állami társaság, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. folytathatja le, akár a nyilvános eljárást is mellőzve. Eszerint pedig könnyen dönthet arról, hogy a Dürer Kert helyére márpedig a Fővárosi Nagycirkusz kerül a Liget-projektben.

Csinn-bumm cirkusz
„Nehéz átgondolt döntést látni a fővárosi szórakozóhelyek egyik legnépszerűbbjének veszélyeztetése hátterében” – írtuk tavaly júliusi véleménycikkünkben.

Meglepték a bejelentéssel a Dürert

Tavaly júliusban számoltunk be róla először: az MSZMP régi épületeinek helyén emelnének új cirkuszkomplexumot a Liget-projekt részeként, miután az állatkert terjeszkedése miatt is új helyszín kell a Fővárosi Nagycirkusznak. Lázár János miniszter egy sajtótájékoztatón közölte: az ideális helyszínnek az Ajtósi Dürer sor 19–21. tűnik. Ott viszont a Dürer Kert és a Dürer Rendezvényház működik, ráadásul magánkézben: a szórakozóhelyen számtalan hazai és külföldi ismertebb zenekar lép fel, és a Cseh Tamás-program részeként is zajlottak felvételek az épületekben. A bejelentés meglepte a Dürert, előzetesen nem tudott róla az ügyvezető sem. A klub sajtósa akkor azt közölte velünk: 2020-ig szóló szerződésük van az épületre, és értetlenül állnak a bejelentés előtt, hiszen egy fejlesztés is zajlott épp, és folyamatosan voltak koncertek, kulturális rendezvények.

Ezek után a kormány visszakozott némileg, arról beszélt, hogy más helyszínek is felvetődtek, most viszont nagyon is úgy tűnik, hogy a Dürer területére fáj a foguk. Az idén augusztus közepén ismét arról számolhattunk be: a kulturális kormányzat az Ajtósi Dürer sor 19–21. alatt képzelné el a cirkuszt. A tulajdonos, az Ehud Amir izraeli ingatlanbefektetőhöz tartozó Ajtósi University Kft. fizetésképtelen lett, az MKB Banknak tartozott, amely tavaly ősszel 1,8 milliárdot követelt. De bejegyeztek az ingatlanra hétmilliárdos keretbiztosítéki jelzálogot is.

Amir cége 2007-ben vette meg az ingatlankomplexumot a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól, és luxuslakásokat, wellnessközpontot tervezett nyitni, de végül csak bérbe adta az épületeket. Így kezdett működni 2008-ban a Dürer Kert, majd a stúdiók és a rendezvényközpont.

A Dürer Kerttől ugyanakkor remélték: ha az állam megvásárolja is az ingatlant, a cirkusszal együttműködve tovább üzemelhetnek, hisz a bérleti szerződést csak tavaly hosszabbították meg öt évre.

Több mint ötmilliárdos tartozás

NFM: Elfogadott kormánydöntés nincs
Cikkünk megjelenése után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályától az alábbi választ kaptuk: „A Fővárosi Nagycirkusz új helyszínre történő költözésével kapcsolatos feladatokról szóló 1431/2016. (VIII. 17.) Korm. határozat értelmében arról a nemzeti fejlesztési miniszternek és az emberi erőforrások miniszterének előterjesztést kell készíteni a Kormány részére az új helyszín és a költözés ütemezésének bemutatásával. A Fővárosi Nagycirkusszal és annak esetleges költöztetésével összefüggő kérdések kapcsán elfogadott kormánydöntés nincs, jelenleg az előterjesztés előkészítése van folyamatban."

Az államtól az ingatlant 2007-ben még az Aurec Capital Kft. vette meg, a Világgazdaság szerint állítólag több mint hatmilliárdért. Ezzel összhangban állhat, hogy a múlt évről szóló beszámoló szerint a 2011-ben alapított Ajtósi University Kft. 5,2 milliárddal tartozik az MKB Banknak. Az Aurec Capital alapítása óta offshore cégek tulajdonában állt, ügyvezetőinek izraeli lakcímük volt, az Ajtósi Universityt pedig az Aurec Capital és a panamai Tricap Corp alapította 50-50 százalékos részesedéssel. Az Ajtósi University árbevétele 150 millió felett volt az elmúlt években, vesztesége pedig évente több száz millió volt.

A két héttel ezelőtti kormányhatározat Balog Zoltán és Seszták Miklós minisztereket bízta meg, hogy tegyék meg a cirkusz költözéséről szóló előterjesztést szeptember 30-ig. Ebben kell majd megjelölni az új helyszínt és a költözés ütemezését is. Kerestük az Emmit és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is azzal kapcsolatban: mi várható a közeljövőben, mit terveznek a Dürer Kerttel, tárgyaltak-e a klub részéről valakivel. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Kerestük a Dürer sajtósát is a stratégiai jelentőségűvé nyilvánítással kapcsolatban. Azt a választ kaptuk: egyelőre ők is informálódnak a kérdésben, és nem szeretnének bővebben nyilatkozni – amennyiben ez másként lesz, közlemény formájában jelzik majd. A klub részéről elmondták lapunknak, eddig kapcsolatban voltak a másik oldallal, továbbra is az a céljuk, hogy tárgyaljanak, és Fekete Péter cirkuszügyi miniszteri biztossal többször egyeztettek már.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.