Bemutatják az Élet a halál előtt című dokumentumfilmet

2012. február 7., kedd 18:30

A gyógyíthatatlan daganatos betegek helyzete a témája az Élet a halál előtt című ausztrál dokumentumfilmnek, amelynek magyarországi bemutatóját Pécsen tartják csütörtökön.

Csikós Ágnes családorvos, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány elnöke kedden a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Michael Hill rendezte, többszörösen díjazott alkotás premierjét február 1-jén tartották Szingapúrban a rák világnapja alkalmából. Az ötvenöt perces filmet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karának Szigeti úti épületében 17 órától láthatja először a magyar közönség.

Hozzátette, hogy az ingyenes vetítésre a szakemberek, egyetemi hallgatók mellett minden érdeklődőt várnak. Az angol nyelvű, magyarul feliratozott film megtekintésére legközelebb március 30-án Budapesten, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület kongresszusán lesz lehetőség.

Csikós Ágnes az alkotásról elmondta, hogy tizenegy ország gyógyíthatatlan daganatos betegeinek helyzetét mutatja be valós képekkel, helyszínekkel, a betegek, hozzátartozók és szakemberek megszólaltatásával. A hazai premiert kerekasztal-beszélgetés követi a téma elismert magyarországi szakembereinek részvételével.

A sajtó képviselőinek kiosztott tájékoztató anyagban olvasható, hogy a film nézői egy olyan bensőséges, reményteli, az élet szeretetét és tiszteletét megerősítő történetet láthatnak, amely felhívja a figyelmet arra, hogy az élet a megfelelő ellátási formákkal és fájdalomcsillapítással a halál előtti utolsó pillanatig teljességben megélhető. A készítők hangsúlyozzák: minden embernek alapvető joga a fájdalom nélküli élet, és nem az a kérdés, hogy meghalunk-e, hanem az, hogyan halunk meg.

A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány, a film kizárólagos magyarországi forgalmazója arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg generációk éltek együtt, természetes volt, hogy a családtagok tudták, miként kell kezelni beteg hozzátartozójukat, és átélték a nagyszülők elvesztését. A generációk különélésével, a kórházi rendszer elterjedésével az otthoni haldoklás, a halál „elvesztette természetes voltát”, tabutémává vált.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Miseta Attila, a PTE orvosi karának dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy egy társadalom minőségét alapvetően meghatározza, hogyan kezeli a gyermekeket, miként gondoskodik az idősekről és a betegekről. A hospice ellátás kérdésköre ezért is rendkívül fontos.

Az Egyesült Államokban szerzett tapasztalatait példaként felhozva rámutatott, hogy amíg ott látszólag több a tabutéma, ha valaki segítségre szorul, nagyobb segítőkészséggel, összefogással találkozik, mint például Magyarországon.

Mangel László Csaba, a PTE onkoterápiás intézetének vezetője szerint szükség van annak elérésére, hogy a haldoklás ne legyen tabutéma. Statisztikák alapján emlékeztetett rá, hogy a lakosság felénél megvan az esély arra, hogy előbb-utóbb daganatos beteg legyen, az emberek harminc százaléka ebben is hal meg. Hozzáfűzte, a modern orvostudomány sokat tud segíteni a betegségek gyógyításában, de magával a kórral és következményeivel együtt kell élni.

Csikós Ágnes úgy vélte: szükséges lenne, hogy Magyarországon a jövőben a medikusoknak és az orvosi szakvizsgára készülőknek kötelező tananyagként oktassák a hospice és palliatív ellátással kapcsolatos ismereteket, az orvosok megkülönböztetett figyelmet fordítanának a fájdalomcsillapításra, külön osztályok jönnének létre speciálisan a gyógyíthatatlan daganatos betegek kezelésére, és tovább fejlődne az otthoni hospice szakápolás.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.