Bemutatják az Élet a halál előtt című dokumentumfilmet

2012. február 7., kedd 18:30

A gyógyíthatatlan daganatos betegek helyzete a témája az Élet a halál előtt című ausztrál dokumentumfilmnek, amelynek magyarországi bemutatóját Pécsen tartják csütörtökön.

Csikós Ágnes családorvos, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány elnöke kedden a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Michael Hill rendezte, többszörösen díjazott alkotás premierjét február 1-jén tartották Szingapúrban a rák világnapja alkalmából. Az ötvenöt perces filmet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karának Szigeti úti épületében 17 órától láthatja először a magyar közönség.

Hozzátette, hogy az ingyenes vetítésre a szakemberek, egyetemi hallgatók mellett minden érdeklődőt várnak. Az angol nyelvű, magyarul feliratozott film megtekintésére legközelebb március 30-án Budapesten, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület kongresszusán lesz lehetőség.

Csikós Ágnes az alkotásról elmondta, hogy tizenegy ország gyógyíthatatlan daganatos betegeinek helyzetét mutatja be valós képekkel, helyszínekkel, a betegek, hozzátartozók és szakemberek megszólaltatásával. A hazai premiert kerekasztal-beszélgetés követi a téma elismert magyarországi szakembereinek részvételével.

A sajtó képviselőinek kiosztott tájékoztató anyagban olvasható, hogy a film nézői egy olyan bensőséges, reményteli, az élet szeretetét és tiszteletét megerősítő történetet láthatnak, amely felhívja a figyelmet arra, hogy az élet a megfelelő ellátási formákkal és fájdalomcsillapítással a halál előtti utolsó pillanatig teljességben megélhető. A készítők hangsúlyozzák: minden embernek alapvető joga a fájdalom nélküli élet, és nem az a kérdés, hogy meghalunk-e, hanem az, hogyan halunk meg.

A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány, a film kizárólagos magyarországi forgalmazója arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg generációk éltek együtt, természetes volt, hogy a családtagok tudták, miként kell kezelni beteg hozzátartozójukat, és átélték a nagyszülők elvesztését. A generációk különélésével, a kórházi rendszer elterjedésével az otthoni haldoklás, a halál „elvesztette természetes voltát”, tabutémává vált.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Miseta Attila, a PTE orvosi karának dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy egy társadalom minőségét alapvetően meghatározza, hogyan kezeli a gyermekeket, miként gondoskodik az idősekről és a betegekről. A hospice ellátás kérdésköre ezért is rendkívül fontos.

Az Egyesült Államokban szerzett tapasztalatait példaként felhozva rámutatott, hogy amíg ott látszólag több a tabutéma, ha valaki segítségre szorul, nagyobb segítőkészséggel, összefogással találkozik, mint például Magyarországon.

Mangel László Csaba, a PTE onkoterápiás intézetének vezetője szerint szükség van annak elérésére, hogy a haldoklás ne legyen tabutéma. Statisztikák alapján emlékeztetett rá, hogy a lakosság felénél megvan az esély arra, hogy előbb-utóbb daganatos beteg legyen, az emberek harminc százaléka ebben is hal meg. Hozzáfűzte, a modern orvostudomány sokat tud segíteni a betegségek gyógyításában, de magával a kórral és következményeivel együtt kell élni.

Csikós Ágnes úgy vélte: szükséges lenne, hogy Magyarországon a jövőben a medikusoknak és az orvosi szakvizsgára készülőknek kötelező tananyagként oktassák a hospice és palliatív ellátással kapcsolatos ismereteket, az orvosok megkülönböztetett figyelmet fordítanának a fájdalomcsillapításra, külön osztályok jönnének létre speciálisan a gyógyíthatatlan daganatos betegek kezelésére, és tovább fejlődne az otthoni hospice szakápolás.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.