Benyújtották a Lex Feketét

2015. november 10., kedd 19:40, frissítve: kedd 19:41

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtotta be az Országgyűlésnek a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvényjavaslatot kedden este. Ha elfogadják a módosítást, a Magyar Művészeti Akadémiának (MMA), ezen belül a köztestület elnökének döntő szerepe lesz a kultúrára szánt források elosztásában. Lehetnek viszont olyan kollégiumok, amelyeket nem érint a törvénymódosítás.

A szakmai szervezetek összesen lesznek annyian, mint az MMA

Eddig is gyors ütemben nőtt az MMA költségvetése: míg idén több mint ötmilliárd, jövőre már hatmilliárd forintnál is nagyobb költségvetésből gazdálkodik majd a második Orbán-kormány által köztestületi rangra emelt szervezet. A Nemzeti Kulturális Alap, amely az ötös lottó játékadóját osztja szét pályázati úton, a magyar kulturális élet legfontosabb mecénása, évente átlagosan tízmilliárd forintot szánhat kulturális projektek támogatására. A költségvetés a játékadótól függ, idén valamivel több mint hétmilliárdot oszthattak szét.

Gulyás és az MMA harca
Gulyás Márton, korábbi Krétakör-vezető, civil aktivista nyílt társadalmi egyeztetést követelt az akadémiával kapcsolatban, és tiltakozott az ellen, hogy a Magyar Művészeti Akadémia nagyobb teret nyerjen a Nemzeti Kulturális Alap forrásainak elosztásában. Fellépése botrányt okozott az MMA közgyűlésén.

Az MMA jövő évtől ennek az összegnek az elosztásában is döntő szerepet kaphat. A törvényjavaslat szerint az alap alelnökét a továbbiakban a MMA elnöke véleményének kikérésével nevezik ki. (Az elnök továbbra is az emberi erőforrások minisztere). Az alap irányító szerve, a bizottság tagjainak egyharmadát az MMA, egyharmadát a miniszter, egyharmadát a szakmai szervezetek javaslata alapján neveznék ki ezentúl. A többi író-, színházi és egyéb szakmai szervezetek így összességében akkora súllyal lennének jelen, mint az MMA egymagában. A minisztérium és az akadémia együtt jelentős túlsúlyban vannak az összes többi szakmai szervezettel szemben.

Minisztérium + MMA = Többség

Hasonló a helyzet a kollégiumokkal, ahol szintén egyharmad részben az MMA képviseltetné magát, egyharmad részben a minisztérium, és csak egyharmad részben az összes többi szervezet. A kollégiumi rendszer is alaposan megváltozna: a vizuális művészetek kollégiumát külön képző-, ipar- és tervezőművészeti, továbbá fotókollégiumra bontanák. Újdonság, hogy lenne filmkollégium is. Megmaradna állandó kollégiumként a zenei, a népművészeti és az irodalmi.

A felsoroltakon kívül más szakmai kollégiumoknak is lehetőséget hagy a javaslat. Az MMA részvételét ezekben is „biztosítani kell”, de itt nem lesz feltétlenül egyharmaduk. Viszont ezeket a szakmai kollégiumokat is az MMA elnöke véleményének kikérése után hozná létre a miniszter, és az MMA elnökének egyetértésével nevezné ki azok vezetőit, valamint a kulturális alap éves munkatervét is jóvá kellene hagynia Fekete Györgynek, így összességében is jelentős befolyása lenne az NKA működésére. A javaslat szerint az MMA-elnök ezeket a hatásköröket nem ruházhatná át másra. Az új kollégiumi struktúrát 2016. január 1-ig kellene létrehozni.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.