Bezárt a Hátsó Kapu, nyit a Magvető Café

R. Kiss Kornélia

R. Kiss Kornélia

2017. január 23., hétfő 16:58, frissítve: hétfő 18:25

A budapesti, VII. kerületi független színházi műhely helyén a Magvető Kiadó nyit saját kávézót.

Elköltözött VII. kerületi, Dohány utcai bázisáról a független színházi műhely, a Hátsó Kapu. A színház helyén a Magvető Kiadó nyit új helyet Magvető Café néven, ahol a kiadó könyveit árulják, lesz könyvbemutatókra alkalmas színpad és reggeltől estig nyitva tartó kávézó. A tervek szerint április 11-én, a költészet napján nyitják meg a helyet.

A Hátsó Kapunak nem lesz új, állandó bázisa, hanem több helyszínen, üresen álló budapesti épületekben tartanák meg az előadásokat.

Az ügyvezető, Szalai-Szabó István lapunknak elmondta: egy idő óta már gondolkodott abban, hogy egy nem helyhez kötött független színházi műhelyt hozzon létre. Az inspirációt a Kortárs Építészeti Központ Lakatlan című kutatása jelentette, amelyben Budapest lakatalan épületeivel és azok hasznosíthatóságával foglalkoztak az építészek.

A Hátsó Kapu a Líra-csoporttól bérelte a színház helyiségeit, a szerződést a bérbeadó bontotta fel. „Kellemetlen történet, de hát ez nem a független, civil kezdeményezések virágkora” – mondta az ügyről Szalai, de szerinte ettől még „nincs vége a világnak”. A színház december 31-ével kiköltözött a bérleményből.

A színház helyzete ettől eltekintve változatlan, a nonprofit kft.-ben továbbra is az ügyvezető és a Pentaton Koncert- és Művészügynökség a tulajdonosok fele-fele arányban.

A következő évad terveivel most pályáznak az Emberi Erőforrások Minisztériumához, szerepel a tervek között Zimmermann néven egy előadás-sorozat a rendszerváltás pillanatáról, és a TÁP Színház sorozatszínházi előadása Örkény István egypercese nyomán Nagy büdös semmibe címmel.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.