Bezárt a Hátsó Kapu, nyit a Magvető Café

2017. január 23., hétfő 16:58, frissítve: hétfő 18:25

A budapesti, VII. kerületi független színházi műhely helyén a Magvető Kiadó nyit saját kávézót.

Elköltözött VII. kerületi, Dohány utcai bázisáról a független színházi műhely, a Hátsó Kapu. A színház helyén a Magvető Kiadó nyit új helyet Magvető Café néven, ahol a kiadó könyveit árulják, lesz könyvbemutatókra alkalmas színpad és reggeltől estig nyitva tartó kávézó. A tervek szerint április 11-én, a költészet napján nyitják meg a helyet.

A Hátsó Kapunak nem lesz új, állandó bázisa, hanem több helyszínen, üresen álló budapesti épületekben tartanák meg az előadásokat.

Az ügyvezető, Szalai-Szabó István lapunknak elmondta: egy idő óta már gondolkodott abban, hogy egy nem helyhez kötött független színházi műhelyt hozzon létre. Az inspirációt a Kortárs Építészeti Központ Lakatlan című kutatása jelentette, amelyben Budapest lakatalan épületeivel és azok hasznosíthatóságával foglalkoztak az építészek.

A Hátsó Kapu a Líra-csoporttól bérelte a színház helyiségeit, a szerződést a bérbeadó bontotta fel. „Kellemetlen történet, de hát ez nem a független, civil kezdeményezések virágkora” – mondta az ügyről Szalai, de szerinte ettől még „nincs vége a világnak”. A színház december 31-ével kiköltözött a bérleményből.

A színház helyzete ettől eltekintve változatlan, a nonprofit kft.-ben továbbra is az ügyvezető és a Pentaton Koncert- és Művészügynökség a tulajdonosok fele-fele arányban.

A következő évad terveivel most pályáznak az Emberi Erőforrások Minisztériumához, szerepel a tervek között Zimmermann néven egy előadás-sorozat a rendszerváltás pillanatáról, és a TÁP Színház sorozatszínházi előadása Örkény István egypercese nyomán Nagy büdös semmibe címmel.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.