Bodza Klára lemeze: a születéstől a feltámadásig

2015. február 1., vasárnap 13:13, frissítve: vasárnap 14:02

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án mutatja be a művésznő új lemezét a Hagyományok Házában. Régi vágya volt ez a szakrális lemez, de szerinte most érett be igazán. Bodza Klára egész életművét foglalta össze az új albumon.

Nincs mit titkolnom azon, hogy életem utolsó szakaszához értem, és ilyenkor az ember hajlamos visszanézni, összefoglalni és egy kicsit lecsengetni mindazt a tapasztalatot, amit hosszú munkássága során felhalmozott – vallja Bodza Klára decemberben megjelent, Ó, áldott Szűzanya című új lemezéről. A népdalénekesként és férje, Czidra László mellett historikus zenészként is tevékenykedő művésznőtől megtudjuk: a Mária-énekekre épülő album felépítése hálaadással indul, de az egyházi évet is követi, és karácsonytól húsvétig, a születéstől a feltámadásig ível.

Mivel Bodza Klára egész pályáját szerette volna összefoglalni, ezért a lemezen nemcsak népdalokat hallunk, hanem Zsigmond- és Mátyás-kori régi egyházi dallamokat is, nem egyet ezek közül férje egykori együttese, a Camerata Hungarica felvételéről. – Egyrészt kihasználtam a lehetőséget, hogy ezeket az ideillő dallamokat a Camerata Hungarica is játszotta, másrészt úgy érzem, hogy ezzel a néhai férjem is részesévé válik a lemeznek, akivel az egész pályámat végigdolgoztam, nekem pedig ez nagy lelki megnyugvás, különösen, hogy ezt az utolsó lemezemnek szánom – meséli, majd hozzáteszi: ehhez a lemezhez égi segítséget kapott, hiszen formában volt hangilag is.

Szakrális lemez lévén Bodza Klára olyan színészt keresett a zenéket összekötő, vagy éppen azok fölött elhangzó népi imádságok, versek megszólaltatásához, aki érzelmekben, lelkiekben, spirituálisan is azonosulni tud a témával, és hamar meg is találta Dunai Tamás személyében. Az ő hangján hallhatunk néhány archaikus imádságot Erdélyi Zsuzsanna Hegyet hágék, lőtőt lépék, illetve Harangozó Imre–Kővári Réka Etelközi fohászok című gyűjteményéből, valamint Reményik Sándor istenes verseit. A zenészek többsége egykori barát, kolléga: például Balogh Kálmán cimbalmozik, Csörsz Rumen István, a művésznő férjének egykori tanítványa szólaltatja meg a pengetős hangszereket, és a szintén férje révén megismert kiváló historikus zenész, Kállay Gábor is szerepel régi fúvós hangszerekkel a közreműködők között.

Az Ómagyar Mária-siralom szintén a Camerata Hungarica révén kapott helyet a lemezen, hiszen ez az együttes visszatérő műsorszáma volt. Most ud (középkori lant) kísérettel szólal meg, és elsőként kerül hanghordozóra, Czidra Lászlóék ugyanis végül sosem rögzítették. A karácsonyi misztérium kezdő dallamai, mint az In hoc anni circulo vagy a Dies est laetitiae Zsigmond- és Mátyás-kori töredékek, utóbbinak Czidra László a népi énekelt változatát is megtalálta Nyisd ki, óh, bűnös ember házad ajtaját címmel, de ugyanebből a korból való a lemezt záró Surrexit Christus is. Szintén a historikus vonalhoz kötődik a Balassi-vers, az Áldj meg minket, Úristen…kezdetű ének, amelyet Kállay Gábor vezetésével az egykori Camerata Hungarica-tagokból álló régizene-együttes kísér.

– Ez egy keresztmetszet a munkásságomról, hiszen egész életemben két gyeplőt fogtam egyszerre: a népzenét és a régizenét – fogalmaz Bodza Klára. A népzenei rész rengeteget merít a moldvai csángók népzenei örökségéből, amelyből egy furulyás keserves is megszólal Juhász Zoltán tanítványa, Kiss Krisztián zeneakadémiai hallgató által, s e fölött ezúttal prózában halljuk az Én nemzetem, zsidó népem kezdetű ismert csángó népdal szövegét. – Bár a bemutató napja hétköznapra esik, február 2. nem egy egyszerű hétfő, hanem Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe. Úgy éreztem, ezzel a dátummal válik teljessé a lemez üzenete – magyarázza Bodza Klára a hétfő este hét órakor kezdődő lemezbemutató-koncert időpontválasztásának okát.
Bodza Klára 1968-ban a Nyílik a rózsa című televíziós népzenei vetélkedővel vált ismertté, ám népdalénekesi pályafutását nagyon hamar kibővítette historikus zenei vonalon, amelyet férjének, Czidra Lászlónak köszönhetett. Czidra László együttesével, a Camerata Hungaricával bejárták a világot, sokfelé koncerteztek, ugyanakkor a magyar régizene megismerése számos olyan párhuzamhoz segítette hozzá a népdalokat is jól ismerő művésznőt, amelyből sokat profitálhatott. Egészen korán kezdett foglalkozni az énekoktatással, utolsó aktív tanári éveit a Zeneakadémia frissen nyílt népzenei tanszékén töltötte. Ismert tanítványai között találjuk többek között Majorosi Mariannát, Navratil Andreát, Szalóki Ágit, Vakler Annát, illetve a Vándor Vokál énekegyüttest. Nevéhez fűződik a Magyar Népi Énekiskola ötkötetes sorozata, amely ma is a népi énekoktatás alaptankönyve.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.