Borban és zenében lakó angyalok Zemplénben

2014. augusztus 11., hétfő 20:19, frissítve: kedd 13:54

Majd negyed századdal ezelőtt szervezték meg az első zenei fesztivált a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai Sárospatakon és pár környező faluban. Nekik is köszönhető tehát, hogy immár huszonharmadik alkalommal élvezheti a világszínvonalú, zömmel klasszikus zenei produkciókat a közönség. Idén tizenkilenc településen, harminc helyszínen szórakoztatják a tíznapos zempléni fesztivál vendégeit. Több mint ötven koncerttel, kiállítással, színházi előadásokkal és – nem utolsó sorban – csodálatos furmintokkal várnak mindenkit a tokaji borvidéken.

Óhatatlanul Hamvas Béla, a XX. század egyik legkiválóbb írója sorai jutnak az ember eszébe, ha Tokaj felé veti a jósorsa. Ezen a tájon időzve bárki meggyőződhet mindannak mély igazságtartalmáról, amit A bor filozófiája című alapművében a következőképp fogalmazott meg a nagy gondolkodó: „A bor spirituális olajtartalmú ital. Minden borban kis angyal lakik, aki, ha az ember a bort megissza, nem hal meg, hanem az emberben lakó megszámlálhatatlanul sok kis tündér és angyal közé kerül.

Amikor az ember iszik, az érkező kis géniuszt a már bent lévők énekszóval és virágesővel fogadják. A tündérke el van bűvölve és az örömtől majd meggyullad. Az emberben ez az örömláng árad el, és őt is elragadja. Ez ellen nem lehet védekezni. Ezért mondom, hogy egy pohár bor az ateizmus halálugrása.”

Nem lehet véletlen tehát, hogy épp az aszú és a furmint hazája ad otthont az ország egyik legszínvonalasabb művészeti seregszemléjének. A borban lakó hamvasi angyalok minden bizonnyal elbűvölten füleltek, amikor pénteken este felcsendültek Mozart, Haydn, Beethoven remekművei a sárospataki vár udvarán az immár több mint ötven éve muzsikáló Liszt Ferenc Kamarazenekar tolmácsolásában. Másnap pedig talán még táncra is perdültek, miközben a Csík Zenekar húzta a magyar népdalokat a tolcsvai kastélyparkban.

Fotó: Hegedűs Márta

A fesztivál helyszínei közé idén egy valódi különlegesség csatlakozott. Tokaj szívében egy régóta használaton kívül álló kőfejtő helyén hatalmas, 2500 néző befogadására alkalmas szabadtéri színházat építettek. Az uniós támogatások segítségével megvalósult Tokaji Fesztiválkatlan domboldalra néző, meredeken emelkedő, legyező alakú nézőtere előtt egy 25 méter mély és 70 méter széles játéktérrel gazdálkodhat a mindenkor rendezői fantázia. A páratlan adottságokkal rendelkező színházat szombat este adták át a közönségnek. A burkolatlan beton felületekből megkonstruált modern épület esztétikai kvalitásairól valószínűleg még indulnak viták.

Arra viszont minden szempontból tökéletesen alkalmas, hogy látványos, nagyszabású és technikailag is kifogástalan előadásoknak adjon otthont. Ha a programszervezők ki tudják használni a fesztiválkatlan kétségtelenül meglévő adottságait, az új kulturális létesítmény nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy Tokaj a minőségi turizmus újabb fellegvára legyen.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A nézőtérrel szemben magasodó sziklák nyújtotta természetes díszletben legelső alkalommal az István, a király című rockoperát élvezhette a közönség szombaton. A zsúfolásig megtelt nézőtér előtt a címszerepben Feke Pál, Koppányként Szomor György remekelt. Nagy Erika mint Sarolt és Fekete Zsuzsanna Gizellaként szintén emlékezetes alakítást nyújtottak, színészi és énekesi szempontból egyaránt.

Mivel a produkció direktora Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész és koreográfus, a szombati díszelőadásban hangsúlyos szerepet kaptak a kiváló Balassi Néptáncegyüttes művészei is. A kiforrott, ízléses, dinamikus és átgondolt előadással méltó módon kezdte meg működését az ország legújabb szabadtéri színháza.

Fotó: Hegedűs Márta

A tokaji fesztiválkatlan legközelebb e hét pénteken nyitja meg kapuit. Érdemes most elkezdeni a szálláskeresést, mivel a Magyar varázslat című estén többek között olyan világhírű magyar művészek előadásában élvezhetik, Bartók, Kodály, Dohnányi műveit, mint a két virtuóz hegedűs: Lajkó Félix és Roby Lakatos, a Dohnányi Zenekar, a Duna Táncegyüttes, illetve a Budapesti Akadémiai Kórustársaság.

Turjányi Miklós fesztiváligazgató is komoly fantáziát lát az új helyszínben. Annál is inkább, mivel a rendezvénysorozat majdnem negyedszázados hagyományait őrizve arra törekednek, hogy egy egész térséget tegyenek vonzóvá az oda látogatók számára. Az igazgató elmondta, hogy a nagy múltú fesztivált szervező cégnek ez egyfajta kulturális missziót jelent.

A missziót lehet akár szó szerint is érteni, hiszen voltak olyan évek, amikor a korábbi mecenatúra megszűntével saját nyereségük terhére tartották életben a rendezvényt. Magyarul: nem kerestek rajta, hanem fizettek érte. „Ez a fesztivál a szívügyünk. A programfüzetünk alapján sokan, akik ismerik a fesztiválszervezés világát, több száz millióra saccolják a költségvetését. A valóságban azonban ennek a töredékéből gazdálkodunk, miközben ragaszkodunk a legmagasabb művészi színvonalhoz” – árulta el Turjányi Miklós.

A fesztivál jórészt pályázatoknak és állami támogatásoknak köszönhetően valósulhat meg. A jegybevétel távolról sem lenne elég, annál is inkább, mivel a programok jelentős része ingyenes. A fizetős előadásokra is jóval az országos átlag alatti áron, nagyjából 2000 forintért lehet jegyet vásárolni. Ezzel az árpolitikával sikerült elérniük azt, hogy a fesztivál helyén élő, anyagilag nem kimondottan előnyös helyzetben lévő emberek, családok is részesülhessenek a kulturális élményekben. Természetesen azok sem szomorkodnak az olcsó jegyek miatt, akik távolabbi vidékekről utaznak oda.

Mivel a fesztivál 17-éig, vasárnapig tart, érdemes megnézni a rendezvény honlapját. Ebből kiderül, mire számíthat, aki egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntene: megnézi, miként örvendenek Zemplénben a borban és zenében lakó angyalok.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.