Boross Lajos prímás a minisztérium saját halottja

Grund

2014. július 10., csütörtök 16:20

Életének 89. évében, 2014. július 9-én elhunyt Boross Lajos prímáskirály, a 100 Tagú Cigányzenekar örökös, tiszteletbeli főprímása. A Kossuth-díjas zenész az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottja.

Boross Lajos csodagyerekként kezdte a pályáját, édesapjától és Rácz László prímástól sajátította el a zenélés alapjait, majd 1942-ig Budapesten, a Zeneakadémián tanult. Már huszonöt éves korában az Állami Népi Együttes vezető prímásának kérték fel. Számos külföldi fellépésen is sikert aratott, a budai Margitkert vendéglőbe évtizedeken át érkeztek a turisták, hogy hallják játékát.

1972-ben a Halászbástya Étteremben együtt zenélt Yehudi Menuhinnal. A világhírű hegedűművész Az ember zenéje című könyvében is megemlékezett a találkozásról. Az 1985-ben megalakult 100 Tagú Cigányzenekar főprímása lett, visszavonulása után választották tiszteletbeli főprímássá.

Munkásságát 1954-ben a Népművészet Mestere díjjal, 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetéssel, 2006-ban pedig Kossuth-díjjal ismerték el.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.