Bővült a világörökségi lista

TK

2012. június 30., szombat 22:48, frissítve: szombat 22:56

Iráni, malajziai, kanadai, szlovén, spanyol, német, portugál és francia helyszínek kerültek fel a világörökségi listára az UNESCO szentpétervári tanácskozásának szombati napján.

A kulturális világörökség új elemei a következők: az iráni Gonbad-e Kábúsz város, a malajziai Lenggong-völgy régészeti öröksége, a kanadai Grand-Pré mocsárvidék és régészeti lelőhely, a higanybányászat emlékei a spanyolországi Almadénben és a szlovéniai Idrijában, a bayreuthi Őrgrófi Operaház, a portugáliai Elvas helyőrségi város és erődjei, valamint a franciaországi Nord-Pas de Calais bányavidéke.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Világörökség Bizottsága június 24-én kezdte meg 36. tanácskozását, amely július 6-án zárul. A Szentpéterváron ülésező bizottság 36 kulturális, természeti és vegyes helyszín világörökségi rangra emeléséről tárgyal, valamint dönt a veszélyeztetettek listájáról is.

Az MNO beszámolt róla, hogy felkerült a kulturális világörökség listájára Jézus szülőhelye: a Születés Temploma és a Betlehembe vezető zarándokút.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja