Brazilok a noszvaji barlanglakásokban

2015. szeptember 17., csütörtök 17:52, frissítve: csütörtök 18:50

Szinte a világ végének tűnik, pedig Eger mellett, alig kétórányi autóútra Budapesttől forgatták a Brazilok című új magyar filmet. Noszvaj hangulatos barlanglakásai, valamint az ízléses látványtervezői munka adnak reményt, hogy ezúttal egy jól kitalált koncepcióba és mesevilágba csöppenhetünk, amelyben a foci és a humor játszik majd kulcsszerepet. Legalábbis M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor rendezők reményei szerint. A Brazilok forgatásán jártunk.

Noszvaj 1891 lelkes falu Heves megyében, a Bükki Nemzeti Park déli határán, 151 kilométerre Budapesttől. Ismerem az országot, de sosem jártam erre, legalábbis Egertől ide már nem vezetett az utam – eddig. A magyar film egyik nagy szerencséje, hogy az itt található barlanglakások lesznek a helyszínei a Brazilok című új magyar nagyjátékfilmnek, s ez legalább akkora szerencséje Noszvajnak is, amely bizton számíthat a turizmus fellendülésére a film bemutatója után.

Legyőzni azokat, akiktől az életünk függ

Van is mire büszkének lenni: az itt található barlanglakások igazi kuriózumnak számítanak. A 19. század elejétől alakultak ki, elsősorban a nagymértékű elszegényedésnek köszönhetően. A 30-as évek elején hetven barlanglakás volt itt, és még 1970-ben is 159 ember élt mintegy negyven ilyenben. Manapság már nem lakják őket, inkább afféle művésztelep hajlékaiul szolgálnak. No meg most a Brazilok forgatásának helyszínéül.

Az M. Kiss Csaba ötlete alapján készülő mozi drámai, felszabadító etnomese – sok humorral és könnyel. A falu új, fiatal plébánosa elintézi a polgármesternél, hogy a romák focicsapata, a Brazilok is indulhasson a falubajnokságon. Ráadásul a győztes csapatot a faluból elszármazott milliomos Rióba is meghívja. A falusiakat teljesen felkavarja a hír, de a lehetőség a romákat is sokkolja, hiszen a pályán épp azokat kellene legyőzniük, akiktől a hétköznapokban az életük függ: a tanárokat, a rendőröket, a helyi erős fiúkat és a Hivatal csapatát.

Barlanglakás Noszvajon
Barlanglakás Noszvajon
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

 

Amikor a forgatás helyszínére érünk, a film producere, Mécs Mónika fogad minket, ecsetelni kezdi, hogy a Brazilok pozitív kicsengésű, humoros film lesz, amit megerősít a film társrendezője, M. Kiss Csaba is. Ő eddig elsősorban szerkesztőként, riporterként, műsorvezetőként tevékenykedett, ezért is került mellé társrendezőnek a rutint képviselő Rohonyi Gábor. Éppen egy focimeccset néznek a film roma főszereplői, ugratják egymást, és azt várják, hogy egyikük megjavítsa az éppen elmenő képet.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„Mert akkor nyertek utoljára vébét a Brazilok”

A barlanglakás fala rikítóan színes, hangulata nem szegényes, sokkal inkább meseszerű. A tévé mellett állólámpa ágaskodik. „Túlzottan kilóg újszerűségével a látványból” – mormolja maga elé a felvétel során a kontrollmonitort néző M. Kiss Csaba. A következő felvételkor a lámpa már ferde burával illeszkedik az eklektikus környezetbe.

M. Kiss Csaba a forgatás szünetében elmeséli: 1997-ben, a focivébé előtti évben még újságíróként találkozott a történettel, amikor a brazil csapatnak szurkoló roma fiatalok Brazilok néven alakítottak saját fociegyüttest. „A film azért játszódik 2002-ben, mert akkor nyertek utoljára vébét a brazilok” – mondja a rendező. Mivel a srácok brazilfanatikusok, a filmnek kellett az ő sikerük.

„Volt egy lesajnált társaság, akik elhatározták, hogy tesznek valamit magukért. Ezért sírás helyett elindultak a focibajnokságban” – idézte fel M. Kiss, hogy mi tetszett meg neki a történetben. Úgy érezte, a sztori többet ér, mint egy 5-10 perces riport, ezért régóta játszott egy egész estés film gondolatával. Folyamatosan kereste a szellemi kihívásokat, és újságírás, valamint könyvírás után érkezett most el a filmkészítéshez. Egyúttal már most reményét fejezte ki, hogy nem egyszeri kaland lesz számára a rendezés.

A barlanglakásokra rákérdezve elmondja, mindig is azt szerette volna, ha nem egy szociografikus vidékkép jelenne meg a Brazilokban, hanem egy szép, színes, szélesvásznú mese. „Sok realitás van a történetben, de a képi világ és a megvalósítás meseszerű” – mondta, majd hozzátette, a faluval kapcsolatos olyan filmes, képi sztereotípiákkal szerettek volna szakítani, mint a szegénység, elesettség, kilátástalanság. Az eredmény Valcz Gábor díszlettervező munkáját dicséri.

Farkas Franciska a sminkben
Farkas Franciska a sminkben
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

 

Rohonyi Gábor társrendező arról beszélt, hogy nem egyszerű helyzet rendezőpárosban dolgozni, nem is lehet rá felkészülni. Ugyanakkor úgy látja, jól sikerült összecsiszolódniuk. Ő maga Mécs Mónika felkérésére szállt be a rendezői munkába, és nagyon izgult, hogy mi kerekedik ki belőle, mert addig csak annyit hallott a Brazilokról, hogy valamiféle focis film lesz. Aztán a forgatókönyvet olvasva megnyugodott, megragadta a valóság és a fikció, a humor és a dráma keveredése. Vallja, ennek az utóbbi két elemnek egyébként elegyednie kell egy jó filmben, ezt valósította meg végső soron legutóbbi, Konyec című mozijában is.

Farkas Franciska és az igazi áttörés

A Brazilok gyártója az M&M Film, a produkciót a filmalap 361,875 millió forinttal támogatja. A filmben sok, mintegy 65 szereplő tűnik fel, számos amatőr roma fiú mellett ismert színészek is kaptak fontosabb szerepeket. Fekete Ernő, Schmied Zoltán, Bánki Gergő, Kaszás Gergő, Rezes Judit, Nagy Dániel Viktor és Dóra Béla mellett a Viktória – A zürichi expressz után Farkas Franciska számára ez a film hozhatja el az igazi áttörést. Már most elmondható, alakítása egyszerre lesz ösztönös, természetes és humoros.

Ezt megerősíti Rohonyi Gábor is, és hozzáteszi, az amatőr srácok között is van egy-két nagyon erős alakítás, jól sikerült, a felkészítésük, a helyzetgyakorlatok, amelyeket Horváth Kristóf Színész Bob vezetett, és mostanra egyértelműen felnőttek a színészek mellé. Az említett művészek mellett Schell Judit, Dobó Kata, Bezerédi Zoltán és Anger Zsolt is cameóznak a filmben, kommentátorként pedig hallható lesz Gundel Takács Gábor is.

Most ugyan Noszvajon vagyunk, de korábban egy nógrádi faluban, valamint Acsán, Pencen és Budapesten is dolgozott a stáb. A forgatás augusztus végén ért véget, most az utómunkálatok zajlanak, a tervek szerint jövő tavasszal kerülhet a mozikba a Brazilok.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.