Búcsúztassa a nyarat a Tündérvölgy Családi Fesztiválon

Grund

2012. augusztus 22., szerda 16:10, frissítve: szerda 17:32

Hangzatos névvel és színes programokkal várják a látogatókat augusztus 24–26-a között a Tündérvölgy Családi Fesztiválra. A nyárbúcsúztató kulturális eseményre kinyitják a Gerecse lábánál található Csabdi falut és környékét. A rendezvény a kerékpárosoknak, a gyaloglóknak és a túrázóknak is különleges élményt ígér.

A Balaton-felvidéki kapolcsihoz és a villányi Ördögkatlanhoz hasonló fesztiválozás „ősbemutatóját” szervezik augusztus utolsó hétvégéjére Csabdin. A kis falu elbűvölő környezete, épített öröksége – három felekezet temploma is megtalálható itt – mind felfedezésre vár. A Budapesttől alig 35 kilométerre fekvő Csabdi Bicske és az autópálya útvonalának szomszédságában található.

A régi, rejtett utakat fedezte fel a kerékpáros Port.hu-alapító, Veszelovszki Zsolt, aki húsz éve költözött a faluba, és régóta szeretné megmutatni másoknak is, hová vezetnek az indákkal benőtt földutak és ösvények.

A falubeliek összedugták a fejüket, és szórakoztató irodalmi, zenés programot állítottak össze, kombinálva a kulturális élményeket a leendő túrázókra váró kalandokkal úgy, hogy a család együtt vehessen részt rajtuk.

A falu csakugyan kinyitja kapuit szíveslátással, táncudvarral, romtemplommal, koncertekkel, bábszínházzal, és a helybeliek közül is sokan is megnyitják portáikat. A Lovas Zugoly szállást, lovaglást kínál, a református templom kertje ugyanúgy befogadó helyszín lesz, mint a kultúrház és a kis művésztelep.

A fellépők között találjuk többek között Gryllus Vilmost, a Kalákát, az Egy Kiss Erzsi Zenét, a Fabula bábszínházat és Oláh Szabolcs kvintettjét. Mester Sándor gitározik, koncertet ad a Bresh o Drom, a Spontán Quartett, Ágoston Béla új zenekara, az Etnofaun és a Técsői Banda.

Megnyerték az ügynek Dés Lászlót és Esterházy Pétert, Szőke Nikolett trióját, Hajdu Klárát. Mesetandem címen bátorító meséket mond Lengyel Boglárka és Rónai Róbert, Hajós Andrással pedig dalt írhatunk együtt.

Három napon át kézműves-foglalkozások is várják a látogatókat, néptáncot és hastáncot is tanítanak. Szombaton és vasárnap délelőtt 10 órakor 11, 22 és 55 kilométeres családi biciklitúrák, valamint rövid, 3 kilométeres falunéző és 15 kilométeres gyalogtúrákat indulnak az említett titkos ösvényeken.

Csabdi autó nélkül is könnyen megközelíthető, a Déli pályaudvarról óránként indulnak a kényelmes piros vonatok Bicskéig, onnan pedig menetrend szerinti és fesztiválbuszok szállítják az utasokat, de a kiváló biciklisútvonalak miatt érdemes két kerékre is pattanni.

További információk a fesztivál honlapján, a Tündérvölgy.hun.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.