Budapest100: megérdemlik az ünneplést

rKissNelli

2015. április 17., péntek 21:06

Minden háznak van legalább egy érdekes története vagy rejtett kincse, ami miatt nemcsak az ott lakók, hanem mindenki más figyelmét is megérdemli az épület. Öt éve még senki nem gondolta volna, hogy ezekkel a hétköznapi csodákkal látogatók ezreit lehet becsalogatni máskülönben átlagosnak tűnő budapesti házakba. Mégis így történt, és a hétvégén már ötödszörre rendezik meg a Budapest100-at. Két napra megnyitják kapuikat a százéves budapesti épületek. A program évről évre színesebb.

Nem várt sikert hozott, amikor 2011-ben ötven, százéves lakóépület és intézmény nyitotta ki a kapuit két napra. A lakók önkéntesek segítségével egyszerű művészeti programokat szerveztek, pogácsát sütöttek, elmesélték a ház történeteit, bemutatták híres lakóit. Óriási érdeklődés mellett vezettek túrákat műtermekben, pincékben, padlásokon, lépcsőházakban, ahol korábban talán még ők maguk sem jártak. Sokszor éppen a Budapest100 kapcsán kezdték el kutatni a ház múltját, és jó pár házban döntöttek úgy, hogy ebből az alkalomból a lakóközösség rendbe hoz vagy szépít valamit az épületen.

Fotó: Tóth Tibor

A programok évről évre egyre profibbak, sokan komoly kulturális eseményt rögtönöznek erre az alkalomra. Művészettörténeti előadások, építészeti séták, bazár, kávétörténeti bemutató, múzeumi kitelepülések, zenés reggeli, zsonglőroktatás, népdaléneklés és rengeteg koncert lesz a házakban szombaton és vasárnap. Idén az ötéves évforduló miatt nemcsak az éppen százéves, hanem az 1911–1915 között épült házak jelentkezését is várták.

Az esemény ötletgazdája az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK – Kortárs Építészeti Központ. A Budapest100-at önkéntesek és magánszponzorok segítségével szervezik meg minden évben. A szervezők szerint a látogatószám tavaly már húszezerre rúgott. Aki részt vett valaha Budapest100-on, tudja, hogy a frekventáltabb helyeken lévő házakban már az első évben sem volt egyszerű feladat beférni a programokra, az előre meghirdetett túrák – például intézményeknél – pedig napokkal előbb betelnek. A programról a www.budapest100.hu honlapon lehet tájékozódni.

Fotó: Tóth Tibor

Aki az elmúlt évek Budapest100-aira kíváncsi, annak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában az elmúlt öt év fotóiból készült kiállítást is érdemes megnéznie. A rendezvényre már külföldön is felfigyeltek, a hamburgi Lebendige Stadt Stiftung (Élő Város Alapítvány) által kiírt pályázaton A legszebb városi ünnep kategóriában kerültek egyetlen külföldiként az első ötbe, és 2013-ben a brit The Guardian a kontinens legérdekesebb programjai közé válogatta be a Budapest100-at.

Fotó: Tóth Tibor

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.