Budapest100: megérdemlik az ünneplést

2015. április 17., péntek 21:06

Minden háznak van legalább egy érdekes története vagy rejtett kincse, ami miatt nemcsak az ott lakók, hanem mindenki más figyelmét is megérdemli az épület. Öt éve még senki nem gondolta volna, hogy ezekkel a hétköznapi csodákkal látogatók ezreit lehet becsalogatni máskülönben átlagosnak tűnő budapesti házakba. Mégis így történt, és a hétvégén már ötödszörre rendezik meg a Budapest100-at. Két napra megnyitják kapuikat a százéves budapesti épületek. A program évről évre színesebb.

Nem várt sikert hozott, amikor 2011-ben ötven, százéves lakóépület és intézmény nyitotta ki a kapuit két napra. A lakók önkéntesek segítségével egyszerű művészeti programokat szerveztek, pogácsát sütöttek, elmesélték a ház történeteit, bemutatták híres lakóit. Óriási érdeklődés mellett vezettek túrákat műtermekben, pincékben, padlásokon, lépcsőházakban, ahol korábban talán még ők maguk sem jártak. Sokszor éppen a Budapest100 kapcsán kezdték el kutatni a ház múltját, és jó pár házban döntöttek úgy, hogy ebből az alkalomból a lakóközösség rendbe hoz vagy szépít valamit az épületen.

Fotó: Tóth Tibor

A programok évről évre egyre profibbak, sokan komoly kulturális eseményt rögtönöznek erre az alkalomra. Művészettörténeti előadások, építészeti séták, bazár, kávétörténeti bemutató, múzeumi kitelepülések, zenés reggeli, zsonglőroktatás, népdaléneklés és rengeteg koncert lesz a házakban szombaton és vasárnap. Idén az ötéves évforduló miatt nemcsak az éppen százéves, hanem az 1911–1915 között épült házak jelentkezését is várták.

Az esemény ötletgazdája az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK – Kortárs Építészeti Központ. A Budapest100-at önkéntesek és magánszponzorok segítségével szervezik meg minden évben. A szervezők szerint a látogatószám tavaly már húszezerre rúgott. Aki részt vett valaha Budapest100-on, tudja, hogy a frekventáltabb helyeken lévő házakban már az első évben sem volt egyszerű feladat beférni a programokra, az előre meghirdetett túrák – például intézményeknél – pedig napokkal előbb betelnek. A programról a www.budapest100.hu honlapon lehet tájékozódni.

Fotó: Tóth Tibor

Aki az elmúlt évek Budapest100-aira kíváncsi, annak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában az elmúlt öt év fotóiból készült kiállítást is érdemes megnéznie. A rendezvényre már külföldön is felfigyeltek, a hamburgi Lebendige Stadt Stiftung (Élő Város Alapítvány) által kiírt pályázaton A legszebb városi ünnep kategóriában kerültek egyetlen külföldiként az első ötbe, és 2013-ben a brit The Guardian a kontinens legérdekesebb programjai közé válogatta be a Budapest100-at.

Fotó: Tóth Tibor

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.