Budapesten az elme Woodstockja

rKissNelli

2012. április 24., kedd 18:55

Imagine the World! – Képzeld el a világot! Ez az egyik szlogenje a nemzetközi Hay Festivalnak, amelyet a volt keleti blokk országai közül először nálunk rendeznek meg. Itt lesz két Booker-díjas író és több magyar szerző is részt vesz a fesztiválon, de jön például világhírű japán építész és Geldof, az ír énekes-dalszövegíró, a Live Aid atyja.
A jelszó az összművészetiség, sőt a művészet és a tudomány, na meg a különböző kultúrák párbeszéde, a barátság és a nyitottság talaján – ez utóbbiak miatt is emlékeztethette Bill Clinton amerikai elnököt Woodstockra a Hay Festival, és ezért is nevezte el „az elme Woodstockjának”, a frappáns kifejezést tovább is vitték a szervezők.

Lyndy Cook, a nemzetközi fesztivál ügyvezető igazgatója a Károlyi-
kertben tartott keddi sajtótájékoztatón azt ígérte: nagyszerű irodalmat
fogunk ünnepelni Budapesten, igazi fieszta hangulatban

Fotó:Kocsis Zoltán

Idén már a 25. Hay Festivalt tartják meg világszerte: öt kontinensen, tizenöt helyszínen honosították már meg eddig a rendezvényt, a volt szocialista országok közül pedig először nálunk kel életre, jövő hét végén, egyelőre két napba sűrítve a programokat. A magyarországi szervezőtárs a Hungarofest Nonprofit Kft., a külföldi szervezők mellett fele részben ők biztosították a forrást is a fesztivál megrendezéséhez, a Petőfi Irodalmi Múzeum pedig főként az irodalmi beszélgetések helyszíneként szállt be a programba.

Dóka Tibor, a Hungarofest vezérigazgatója és E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Mindketten
kiemelték: büszkék arra, hogy a volt keleti blokk országaiból először Budapest lehet a Hay Fesztivál házigazdája

Fotó:Kocsis Zoltán

Ezzel egy nagy, nemzetközi, jó hírnek örvendő fesztivál veri fel a sátrát Magyarországon, és alighanem újdonságot is jelent a Hay a hazai fesztiválpalettán: ez ugyanis „gondolkodófesztivál”, amely valahol a zenei, irodalmi és közéleti esemény határán mozog. A kínálatból az irodalmat szokták leginkább hangsúlyozni, de a Hay magyarországi debütálása előtt mégis inkább Bob Geldof nevétől hangosak a híradások. Az ír énekes, dalszerző, író május 4-én este ad majd koncertet a Petőfi Csarnokban. Ahogy más meghívott hírességek – például Shigeru Ban világhírű japán építész –, ő sem csak az alkotásairól híres, hanem a közösségi szerepvállalásáról, az emberi jogokért és hazája boldogulásáért vívott küzdelméről is. Mint biztosan sokan tudják, ő a Live Aid atyja. Budapesten új lemezéről, a How To Compose Popular Songs That Will Sell (Hogy szerezzünk népszerű dalokat, amiket aztán meg is vesznek) című korongról is játszik dalokat, és a Petőfi Irodalmi Múzeumban is találkozhatunk majd vele.

A többi program javarészt beszélgetés lesz – írók egymással, a közönséggel, Habsburg Györggyel, esetleg egy fesztiváligazgatóval, összefoglalva: mindenki beszélget mindenkivel, és ez a fesztivál bevallott célja is. Az eddig említett nevekből valószínűleg már mindenki számára kiderült, hogy nem író vendégek is előfordulnak majd a fesztivál helyszínein, a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Central European Universityn (CEU). A meghívókon „költők, humoristák, regényírók, zenészek, történészek, álmodozók és tudósok” fesztiváljaként hirdetik a rendezvényt. Olyan kalap ez, amely alá bármilyen név befér.

Amerikától a Közel-Keletig, és most nálunk is: Hay Fesztivál

Fotó:Kocsis Zoltán

Az íróvendégek között több ismert külföldi szerző is előfordul: itt lesz Ben Okri Booker-díjas nigériai költő-író, aki a The Famished Road című, 1991-ben megjelent regényéért kapta meg a világ egyik legjelentősebb irodalmi elismerését, a Booker-díjat, és Hanif Kureishi pakisztáni származású, de szintén Nagy-Britanniába igazolt regény-, dráma- és forgatókönyvíró, akinek több magyar kötete (A kültelki Buddha, Intimitás) is megjelent magyarul. Szombaton a Central European University épületében vetítik majd le Az én szép kis mosodám című filmet, ami szintén az ő forgatókönyvéből készült, és máig ható élményt jelentett a nyolcvanas évek második felének sok mozilátogatója számára. Ugyanitt lesz majd egy beszélgetés az internet hatásáról Kína életére – Jung Chang kínai származású írónővel, aki – talán mondanom sem kell – jelenleg Londonban él.

A fesztiválnak lesznek magyar résztvevői is, akiket szintén az angol szervezők választottak ki: Dragomán György, Kiss Noémi, Tóth Krisztina, Bán Zsófia, Gerőcs Péter, Földényi F. László, Bednanics Gábor és Kollár Árpád értekeznek majd különböző felállásokban irodalomról és a világ dolgairól.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.