Bukarestben magyar bisztrót is nyitnának

Grund

2012. szeptember 5., szerda 12:45, frissítve: szerda 12:46

A hagyományokhoz ragaszkodó, korszerű Magyarország-képet kell közvetíteni a kultúrán keresztül – vallja Kósa András László, a Balassi Intézet Bukaresti Kulturális Központjának új igazgatója.

A marosvásárhelyi származású szociológus – aki a Pro Minoritate folyóirat főszerkesztője volt – szeptember 1-jétől irányítja a román fővárosban a magyar kulturális központ tevékenységét. Az új igazgató elmondta: célja megérteni a bukaresti kulturális világot, és ezzel párhuzamosan megértetni a román társadalommal a magyar kultúra sokszínűségét, dinamikusságát és világra való nyitottságát.

Magyar bisztró és színház nyílna Bukarestben

Hosszú távon három célkitűzésben szeretne előrelépést elérni. Az egyik a Sepsiszentgyörgyre tervezett erdélyi magyar kortárs képzőművészeti képtár létrehozása, amelyet az erdélyi szakmai szervezetek, Sepsiszentgyörgy, a Kovászna megyei önkormányzat és a magyar Külügyminisztérium egyaránt támogat.

A másik elképzelés szorosan a bukaresti kulturális intézethez fűződik, hiszen az annak otthont adó épület tetőterében olyan modern előadóteret terveznek kialakítani, amely mozgatható színpaddal, átalakítható nézőtérrel lehetőséget nyújt színházi előadások, valamint művészeti performanszok bemutatására. Ezt a projektet az előző igazgató, Bretter E. Zoltán indította el. A harmadik terv egy magyar bisztró megnyitása az intézet szomszédságában lévő ingatlanban, ahol a bukaresti közönség megismerkedhet a magyar borkultúrával és a magyar gasztronómiával.

Kósa András László megítélése szerint léteznek már kiváló törekvések arra, hogy a két országot közelebb hozzák egymáshoz, így például az idén is sor kerül Bukarestben a magyar filmhétre, illetve tavasszal a budapesti román filmhétre. A közeljövőben a képzőművészetet kedvelő bukaresti közönség is megtekintheti a nagybányai művésztelep alkotásaiból készült magyarországi kiállítást, amelynek egy bukaresti magángaléria ad otthont.

Román–magyar focitörténelem

Az új igazgató sporttörténeti kiállítás megszervezését is tervezi 2013-ban abból az alkalomból, hogy a 2014-es labdarúgó-világbajnoki selejtezőn Magyarország Romániával is megmérkőzik. Az igazgató szerint a tárlat a két ország futballtörténelmét mutatná be, hiszen vannak olyan labdarúgók, akik mindkét ország válogatottjában szerepeltek (Barátky Gyula vagy Bodola Gyula), illetve vannak olyan erdélyi magyar labdarúgók – Jenei Imre vagy Bölöni László –, akik nagymértékben hozzájárultak a román futball sikereihez.

A bukaresti intézet a Moldovai Köztársaság fővárosában is tervez programokat, hiszen azt tapasztalják, hogy Chisinauban nagy az elfogadottsága a magyar kultúrának.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.