Bukta Imrének elege lett az akadémia elnökéből

A képzőművész átadja akadémiai helyét egy "jobb kereszténynek"

2012. december 17., hétfő 06:57, frissítve: hétfő 12:24

Bukta Imre képzőművész 1993 óta volt tagja a Magyar Művészeti Akadémiának, tagságáról vasárnap este mondott le, levelét közzétesszük. Miközben a képzőművésszel beszélgettünk, egy Facebook-bejegyzésből kiderült: Korniss Péter fotóművész is lemondott tagságáról. Így tett korábban Fehér László festőművész és Nagy József táncművész is. Mint azt a hétfői Magyar Nemzet írja, Novák Ferenc koreográfus is kilép a Magyar Művészeti Akadémiából.

„Tizenkilenc évig voltam a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja. Olyan színes egyéniségeket ismerhettem meg, mint Hernádi Gyula, Cserny József, Lázár Ervin, Határ Győző. A mai napon, december 16-án levélben jeleztem az MMA elnökségének: nem kívánok tovább a MMA rendes tagja lenni” – nyilatkozta lapunknak Bukta Imre. A képzőművész az MNO-nak elmondta: antidemokratikusnak tartja, hogy az MMA elnöke, Fekete György az akadémia – botránnyal is tarkított – szombati közgyűlésén nem olvasta fel az MMA prominens alkotóinak korábban megfogalmazott, aggodalmait kifejező levelét, a Műcsarnok ügyét pedig nem tette a közgyűlés napirendi pontjává. A kilenc MMA-tag által megfogalmazott levél többek között azt vetette fel: az MMA tagsága nem szavazott arról, hogy a Műcsarnok az MMA tulajdonába kerüljön.

Mint ismert, november végén született kormányhatározat arról, hogy a Műcsarnok és a Pesti Vigadó mint ingatlanok a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába kerülnek 2013. január 1-jétől. A Műcsarnok ügyvezető igazgatója, Gulyás Gábor ezután jelentette be: lemond a posztjáról. „Fekete György elnök úr utóbb úgy nyilatkozott, mintha a kormány az MMA-ra kényszerítette volna a Műcsarnokot, holott ez nem fedi teljesen a valóságot” – véli Bukta Imre.

Fekete György rosszul emlékszik?

„Ezt támasztják alá elnök úrnak az MMA szombati közgyűlésén elhangzott mondatai. Nem szó szerint idézem, de Fekete György úgy fogalmazott: másfél évig próbált Gulyás Gáborral, a Műcsarnok igazgatójával kapcsolatba lépni, ám még beszélő viszonyt sem sikerült kialakítaniuk. A Műcsarnokban látható most a kiállításom, a Másik Magyarország. Mint kiállításom rendezőjével, kurátorával, Gulyás Gáborral kapcsolatban állok. Tőle úgy tudom, legalább hétszer beszélt, találkozott Fekete Györggyel, volt, hogy ő ment az akadémiára.

Nyitott volt Fekete György javaslatára is: legyen Nemzeti Szalon a Műcsarnokban, amely a különböző művészeti ágakat mutatja be. Gulyás Gábor ezt kétévente tartotta elképzelhetőnek. Nem fedi a valóságot az a vád, hogy a Szalont sátorba kényszerítette volna: természetesen a kiállítóhely falain belül lett volna Gulyás Gábor szerint is a Szalon helye.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Nem idézem szó szerint Fekete György elnök urat, ám mondott ő olyat is, hogy eddig nem volt művészet a Műcsarnokban, majd a jövőben meg fogja látni a széles közönség, ország-világ, hogy milyen is a valódi művészet. Ez a kijelentés sok, a Műcsarnokban kiállító művészre nézve sértő” – mutatott rá Bukta Imre.

Bukta Imre performance-ának előképe egy 1974–1976-os művészeti akció volt, melynek során a képzőművész egy falusi vallási ünnepet egyedi módon ült meg: a mezőszemerei méregraktár bejáratánál állt vigyázzban

Fotó: MTI/Kovács Imre


Fekete György korábban „nemzeti blaszfémiának” nevezte a Műcsarnok Mi a magyar? Kortárs válaszok című kiállítását, amelyen többek között Jankovics Marcellnek, az MMA alelnökének is volt munkája. A tárlat az utóbbi  húsz év leglátogatottabb kiállítása volt a Műcsarnokban.

Bukta Imre Másik Magyarország című tárlata a művész eddigi legnagyobb hazai kiállítása, november 10-én nyílt meg a Műcsarnokban, február 10-ig látogatható. A képzőművész csütörtök este a Műcsarnokban Tiszteletadás elődeimnek és kortársaimnak a szabad és tiszta művészetért címmel mutatott be performance-t, ezzel is kiállva Gulyás Gábor, az intézmény év végén távozó igazgatója mellett.

A postán nem kallódhatott el a nyilatkozat

Felvetettük Bukta Imrének, előfordulhatott-e, hogy a kilenc MMA-tag által jegyzett nyilatkozat nem került Fekete György kezébe, ám ezt ő határozottan cáfolta. „Elnök úr jelezte, hogy megkapta, elmondta azt is, hogy ott van bezacskózva az íróasztalán.”  A nyilatkozat részletei nyilvánosságra kerültek még az MMA közgyűlése előtt.

A hét közepén megfogalmazott levelet Bukta Imre mellett Fehér László és Deim Pál képzőművész, Novák Ferenc koreográfus, valamint Ekler Dezső építész is aláírta. Fehér László december 12-én lépett ki az akadémiából, döntését azzal indokolva, hogy a testület megsértette a művészeti élet függetlenségét, elnöke kirekesztette egyes alkotótársait. Fehér László munkásságát egyébként 2000-ben az első Orbán-kormány idején ismerték el Kossuth-díjjal. Példáját a világhírű táncművész, a Trafó vezetője, Nagy József követte.

Vasárnap este egy Facebook-on közzétett bejegyzésből derült ki: Korniss Péter fotóművész is lemondott az akadémiai tagságáról. De további alkotók is kiléptek a Magyar Művészeti Akadémiából – erről számol be a december 17-i, hétfői Magyar Nemzet.

A nyilatkozatban a magyar kulturális élet prominens szereplői kiálltak a Műcsarnok eddigi munkája, függetlensége mellett, s többek között azt kérték Fekete György elnöktől, az MMA szombati közgyűlésén a Műcsarnok kérdésének megvitatása szerepeljen külön napirendi pontként. Ez nem történt meg. „Kilépésemmel átadom a helyemet egy olyan alkotónak, aki kimagasló életművel rendelkezik, nemzetileg elkötelezettebb, és nem utolsó sorban jobb keresztény” − mondta végül a művész.

Bukta Imre akadémiai tagságáról lemondó levele

Mindezek után a képzőművész az akadémia elnökségének, valamint az MNO-nak is eljutatta vasárnap, december 16-án megfogalmazott, akadémiai rendes tagságáról lemondó levelét. Ezt alább, változtatások nélkül, szó szerint tesszük közzé.

„Tisztelt Magyar Művészeti Akadémia Elnöksége!

Ezen levelemmel tudatom a Tisztelt Elnökséggel, hogy nem kívánok tovább a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja lenni.

Indoklásként: A 2012. december 15.-ei közgyűlést nagyon vártam abban a reményben, hogy az Elnök úrnak írt levelünkben megfogalmazott kérést napirendre tűzik megvitatási céllal, azonban ez nem történt meg.

Az Elnök úrnak írt levelet – mint azt utóbb megtudtam – kilencen írták alá. Véleményem szerint nem lehet, és nem szabadna egy olyan kérést „lesöpörni az asztalról”, amit kilenc rendes tag írt alá, közte Deim Pál és Novák Tata. Elképzelhetőnek tartom, hogy az Elnökség nem ismerte e levél tartalmát, mivel az Elnök úr nem hozta az Elnökség tudomására. Számomra ez így még súlyosabb, hiszen az Elnök úrnak ezt a levelet a közgyűlésen fel kellett volna olvasni.

Azonban vannak más indokaim is: riasztónak tartom az Elnök úr nyilvánosságnak szánt nyilatkozatait a médiában.

Mivel több esetben az Akadémia nevében nyilatkozott, és azokkal egyet érteni nem tudok, sőt egyes nyilatkozatait elítélem, így eddig sem, és a továbbiakban sem tudok azokkal azonosulni, nincs más út, mint kilépésem a Magyar Művészeti Akadémiából.

Tisztelt Elnökség!

Kérem fogadják megértéssel a levelemet.

Köszönettel, Bukta Imre

Mezőszemere, 2012. december 16.”

Novák Ferenc nyilatkozata és további részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.