Bulgária kiszáll a projektből

WL

2011. december 7., szerda 17:20

Bulgária kiszáll a környezetvédelmi és költségvetési szempontból egyaránt aggályosnak tartott transzbalkáni olajvezeték projektből.

Az olajvezeték a fekete-tengeri Burgas kikötőből szállított volna olajat az Égei-tenger partján fekvő Alexandrúpoli városig.

Szimeon Gyankov miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter szerint a projekt megvalósítása elsősorban pénzügyi szempontból nem lenne előnyös Bulgária számára. A Trans-Balkan Pipeline (TBP) projekttársasággal szemben fennálló 12 millió leva (6 millió euró) befizetési kötelezettségét azonban Bulgária kész teljesíteni. A projekttársaságban Oroszország 51 százalékos, Görögország és Bulgária 24,5-24,5 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A konzervatív bolgár kormány megalakulása óta több alkalommal is jelezte, hogy előnytelennek tartja Bulgária számára a projekt megvalósítását. A szerződés évi 35 millió dollár tranzitdíjat irányozott elő Bulgária számára, miközben az érintett régió éves turisztikai bevétele legkevesebb négymilliárd euróra tehető.

A 2009-ig kormányon lévő szocialista–liberális kormány az TBP olajvezeték mellett két másik energiaipari együttműködési megállapodást is kötött Oroszországgal, a Duna-parti Belene Atomerőmű kivitelezéséről, valamint a Déli Áramlat gázvezetékben való részvételről.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.