Cél a Magyarország és Ausztria közötti kulturális párbeszéd erősítése

TK

2012. május 8., kedd 22:06

A magyar és az osztrák művészeti élet között közvetít a kedden útnak indított Art Vienna–Budapest program. Az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár és a bécsi magyar ENSZ-képviselet közös kezdeményezését Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár és Francesca von Habsburg, a Thyssen-Bornemisza Kortárs Művészeti Alapítvány igazgatója részvételével nyitották meg.

A művészeti–diplomáciai program célja a Magyarország és Ausztria közötti kulturális párbeszéd erősítése azzal, hogy gyűjtőket, galériákat, kiállítóhelyeket, képzőművészeket mutat be – mondta el az MTI-nek Ledényi Attila, az Art Market Budapest igazgatója. A kiállításoknak Magyarország állandó ENSZ-képviselete ad otthont. A program révén az osztrák közönség és a gyűjtők közvetlenül is kapcsolatba kerülhetnek a magyar művészeti élet szereplőivel – hangsúlyozta. A követségi épületben belvárosi, központi helyen lévő és patinás helyszínen láthatók az alkotások.

A program első kiállításán a jórészt magyar képzőművészeti alkotásokat gyűjtő Gaudens Pedit osztrák műgyűjtő galériájából mutatnak be válogatást. Két-két osztrák, illetve magyar művész mutatkozik be.

„A művészet nagyszerű eszköz arra, hogy közelebb vigye egymáshoz az embereket. (…) Szükségünk van erre Közép-Európában, szükségünk van a magyar–osztrák kapcsolatokban. Szükségünk van a művészet egyesítő erejére – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára. – Bízunk egy erős magyar jelenlétben az osztrák művészeti piacon és egy erős osztrák jelenlétben Budapesten” – fogalmazott.

Francesca von Habsburg, a Thyssen-Bornemisza Art Contemporary alapítója és igazgatója felidézte, hogy apja, Hans Heinrich von Thyssen-Bornemisza műgyűjtő szoros kapcsolatot ápolt Magyarországgal, és támogatta a rendszerváltás előtt a romániai magyarságot emberi jogi törekvéseiben. Egy, a neves gyűjtő által szovjet múzeumokkal szervezet csereprogramra visszaemlékezve úgy fogalmazott: a művészet segít kinyitni az ajtókat, és segít politikai változásokat is véghezvinni. Méltatta a kortárs magyar művészetet, s felhívta a hallgatóság figyelmét a szlovákiai és a romániai magyar művészetre is.

„A programmal szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon is van olyan színvonalú művészeti tartalom, amelyet érdemes megtekinteni, megvásárolni” – mondta Ledényi Attila az MTI-nek. Bécsben kifinomult, hosszú múltra visszatekintő műgyűjtő közönség találkozhat az alkotásokkal – tette hozzá. Kiemelte azt is, hogy idegenforgalmi felmérések szerint a kultúra az egyik legfontosabb vonzerő, amely miatt Magyarországra látogatnak az osztrákok.

Gaudens Pedit az 1990-es évek eleje óta foglalkozik a kortárs magyar képzőművészettel. Mint azt az MTI-nek elmondta, az osztrákok mellett jórészt magyar művészek alkotásaiból álló gyűjteménye mára mintegy háromszáz darabból áll, s mint fogalmazott, jó áttekintést nyújt a rendszerváltás időszakának kortárs magyar művészetéről. A tárlat anyagát úgy váltogatták, hogy már befutott művészeket – Fehér Lászlót és Hans Staudahert –, valamint fiatal alkotókat – Soós Nórát és Ursula Buchartot – egyaránt bemutathassanak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.