Chick Corea hetvenöt évesen is a csúcson

2017. július 3., hétfő 11:59

Továbbra is aktív Chick Corea, a jazz világszerte ismert-kedvelt muzsikusa. Életerejét mutatja, hogy 75. születésnapját 2016-ban hathetes koncertsorozattal ünnepelte a New York-i Blue Note klubban. Ennek legjobb percei a nagyközönség számára is elérhetők azon a háromlemezes CD-n, amely The Musician címmel került forgalomba. Találó a cím és az önmeghatározás. Ha van valaki a modern jazzben, aki ennyiféle stílusban és zenei zsánerben otthonos, az Corea. Népszerűségének titka sokoldalúsága: bőségesen dokumentált életművében a latin zenétől a jazz rockon át az avantgárdig mindenki találhat kedvére valót. Voltak időszakok – például a jazz rock beköszönte idején –, amikor a megújulás motorjaként lépett fel; leginkább azonban kiemelkedő hangszeresként, ötletektől burjánzó billentyűsként és komponistaként írta be a nevét a zene történetébe.

Felsorolni is sok lenne a formációkat, amelyekben szerepelt. Pályafutásának jeles állomásait dokumentálandó a jubileumi koncertekre összegyűjtötte meghatározó együtteseinek tagjait. A közreműködők között olyan nagy nevek sorakoznak, mint Bobby McFerrin, Gary Burton, Marcus Roberts, Herbie Hancock, John McLaughlin. És az együttesek: a Return to Forever, a Chick Corea Trio, a Five Piece Band, a Chick Corea Elektric Band.

Kiemelkedő lemezei között kivételes hely illeti meg ezt a koncertfelvételt. Nemcsak a pályaívet átfogó terjedelme, hanem az alkalom ihlette lendületes, életteli előadásmód és az oldott klubhangulat miatt. Van egy pillanat, amikor Corea bolondozik a közönséggel; nevetés közben megjegyzi, születésnapja van, bármit megtehet. Az eredmény: felvillanyozó, szárnyaló zene.

Az albumot a Return to Forever együttes (Stanley Clarke – bőgő, Lenny White – dob, Frank Gambale – gitár) nyitja a jazz rock stílusra nem jellemző akusztikus felállásban, jelezve, hogy Corea melyik korszakát tartja igazán meghatározónak. A stilárisan sokrétű anyagot a szólótól a szextettig változó összeállítású formációk szólaltatják meg. A sok kiváló interpretáció közül is kiemelkedik a Miles Davisnek emléket állító From Miles című blokk, Corea duója Bobby McFerrin énekessel, illetve a Flamenco Heart összeállítás, amely a billentyűs talán legkedvesebb inspirációs forrásához nyúl vissza. Mély érzelmi hullámokat vet a születésnapra komponált alkalmi blues is a New Orleans-i Marcus Robert (zongora) és Wynton Marsalis (trombita) közreműködésével.

Hogy a zenék széles skáláján és a társak sokszínű csoportjában miképpen mutatkozik meg a zongorista valós arca? Nyilvánvaló, hogy ő nem John Coltrane kozmikus magasságokba törő, spirituális útját követi. Sokoldalúság, hangszeres virtuozitás, játékosság, áradó zeneiség: ezeknek is van helyük a nap alatt; s ha igen, Chick Corea fejét fénylő glória fonja körül.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

(Chick Corea: The Musician, Stretch Records, 2017)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.01.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.