Clintont sokkolta, az izraeli miniszterek felháborodtak

PR

2011. december 4., vasárnap 22:10

Izraeli miniszterek felháborodottan reagáltak vasárnap a Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek tulajdonított kijelentésekre, amelyek szerint belső veszélyek fenyegetik a nők jogait Izraelben.

Az izraeli sajtó szerint, amely vasárnap első oldalán idézte Clinton szavait, az amerikai diplomácia vezetője szombaton a washingtoni Brookings Intézet által szervezett tanácskozáson aggodalmát hangoztatta az izraeli társadalomban mutatkozó említett tendenciák miatt. Mint mondta, nyugtalanítják a Benjamin Netanjahu kormányfő vezette koalíció szélsőjobb szárnya által kidolgozott „antidemokratikus törvények” – írta a Jediót Ahronót című, nagy példányszámú újság. Clinton azt is hangoztatta, hogy „sokkolta” az a hír, miszerint ultraortodox körök nyomására elkülönítik a nőket és a férfiakat egyes jeruzsálemi buszokon.

Az ilyen kijelentések „igen túlzók” – vélekedett Juval Stejnic pénzügyminiszter vasárnap a kabinet szokásos heti ülésén a lapok szerint. Gilád Erdan környezetvédelmi miniszter szerint „a világ egyes választott képviselői jobban tennék, ha a maguk dolgával törődnének” – mindamellett ő is bírálta a nemek elkülönítését a buszokon. Élijáhu Jisáj belügyminiszter, az ultraortodox Sasz párt vezetője azt hangoztatta, hogy Izrael továbbra is „az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten”.

Az egyik fő izraeli jogvédő szervezet, az Izraeli Polgárjogi Szövetség vasárnap közzétett évi jelentésében elítélte a Netanjahu-kormány antidemokratikusnak ítélt törvényeit, illetve törvénytervezeteit. „Két év óta egyre erősebb hajlam mutatkozik Izraelben antidemokratikus törvények meghozatalára” – olvasható a dokumentumban. A szövetség szerint ezek fenyegetik „a szólás, a gyülekezés és még a gondolkodás szabadságát is”.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.