Itt a lista, mire harapnak az amerikai kritikusok

Grund

2011. december 12., hétfő 13:55

A The Artist című Hollywoodban játszódó fekete-fehér némafilm és George Clooney családi drámája, az Utódok, valamit Brad Pitt, Martin Scorsese és Terrence Malick mind nyerőnek bizonyult az amerikai filmkritikusok és filmipar különböző csoportjainak éves hétvégi eredményhirdetésén.

A Bostoni Filmkritikusok Társasága, a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége és a New York-i Online Filmkritikusok is közzétették listáikat 2011 legjobb filmjeinek címével, valamint a legjobb színészek és filmes alkotók nevével. A Los Angeles-i központú Amerikai Filmintézet (AFI) vasárnap ugyancsak előállt az év legjobbnak ítélt tíz filmjének toplistájával.

Az idén már számos fesztiválon sikert aratott The Artist című produkciót a New York-i Online Kritikusok és a bostoni kritikusok is a legjobb filmnek választották. Az AFI listájáról csak azért maradt le, mert nem amerikai, hanem francia produkció, viszont a filmintézet a brit Harry Potter-sorozattal együtt méltónak találta különdíjára.


Az AFI toplistáján az Utódok, Martin Scorsese A leleményes Hugó című filmje, Woody Allentől az Éjfél Párizsban, Steven Spielberg War Horse című munkája, a Koszorúslányok című vígjáték, az FBI főnökről szóló J. Edgar, a David Fincher rendezte A tetovált lány, A segítség című polgárjogi dráma, valamint Brad Pitt két filmje, a Pénzcsináló és Az élet fája szerepel.


A bostoni kritikusok a Pénzcsinálóban nyújtott alakításáért Brad Pittet választották a legjobb színésznek, és a My Week With Marilyn című Marilyn Monroe-ról szóló film sztárját, Michelle Williamst a legjobb színésznőnek.
Pitt a New York-i kritikusokat is meggyőzte, a Los Angeles-i szakírók azonban az idén négy fontos filmben – a Shame, az A Dangerous Method, a Jane Eyre és az X-Men: Az elsők című produkcióban – is bizonyító Michael Fassbendert kiáltották ki győztesnek.


Bostonból a háromdimenziós A leleményes Hugót jegyző Martin Scorsese kapta a rendezői díjat, míg a Los Angeles-i csoport Terrence Malicket emelte ki Az élet fája című filmért, a New York-i online írók pedig Michael Hazanaviciust szavazták meg a legjobb rendezőnek a The Artistért.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes


A díjszezon a héten még nagyobb fordulatszámmal pörög tovább: szerdán a hollywoodi színészcéh (SAG) hirdeti ki a díjaira jelöltek listáját, csütörtökön pedig a Golden Globe-díjról döntő Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók tárják idei jelöltjeiket a közönség elé.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.