Csak alkatrészek vagyunk a gépezetben

Kemény lemezek a polcok mélyéről – # 7

Lippai Roland

2012. május 11., péntek 18:30

Amikor az ember belefülel a Fear Factory lemezeibe, átfut az agyán: tényleg csak egy alkatrész ebben a gigantikus szerkezetben? A zenekar '95-ös, Demanufacture című lemeze iskola a mai napig.

Nem mondanám, hogy a Fear Factory (FF) a legkedvesebb kedvencem – soha sem váltak számomra etalonná. Nem azért, mert rosszak lennének, sőt. Nagyon jók, stílusteremtők voltak a maguk idejében. Talán a Demanufacutre ideje volt azon áldott pillanatok összessége, amikor a zenekar egy sajátos képessége teljében volt. Hangok, hangulatok segítségével kelt olyan érzetet, hogy alkatrészek vagyunk egy hatalmas gépezetben, és láthatatlan terekben harc folyik az ember és a „masinák”, a lélek és a bitek között. Akár igaz, akár nem, a riffek, a szintik és más effektek bizony kezelésbe veszik a hallgatót.


A tizenhárom plusz két remixet tartalmazó lemez valódi tonnákban porciózza a riffeket. Minden a helyén van, Dino Cazares korábban alig hallott módon tépi a húrokat; megkímél a sok cicomától, viszont olyan feszesen pengeti az E húrt, hogy azt tanítani kellene. A zenekar – ahogyan az elvárható – nem szöszmötöl, az első nótával kijelöli az irányt. Ez a zord és szó szerint lélektelen, dehumanizált atmoszféra a FF lényege. Az ember lecsupaszítása, eszközzé silányítása valami gépzsíros korszakban, ahol csak funkciók és célok vannak – humánum nélkül.

Nekik muszáj elhinni: láthatatlan terekben harc folyik az ember és a „masinák”, a lélek és a bitek között.

Fotó: Last.fm


Persze nem lehet tartani a színvonalat, vannak gyengébb eresztések is a mára klasszikussá vált korongon. Most írnom kellene, hogy a Replica a kedvenc nótám, de nem lenne igaz. A monumentális Zero Signal sokkal inkább bejön, Burton C. Bell énekes igen jól elengedi a hangját. Aki ismerkedni akar a zenekarral, mindenképpen ezzel a lemezzel kezdje. Született még sok korong, de azok – persze csak számomra – túl sterilek, túl „vékonyak” lettek. Elveszett az a markáns karakter és atmoszféra is, ami a Demanufacture-t olyan fontossá és egyedivé tette.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.