Csaltak a választásokon?

TK

2012. május 10., csütörtök 21:15, frissítve: péntek 06:06

Az ellenzéki Szerb Haladó Párt (SNS) azzal vádolta meg csütörtökön a távozó kormánykoalíció fő erejét képező Demokrata Pártot (DS), hogy ez utóbbi "brutálisan ellopta" a múlt heti szerbiai választásokat oly módon, hogy az eredeti szavazócédulákat kicseréltette másokra.

Borisz Tadics, a DS elnöke és elnökjelöltje erre reagálva Nisben légből kapottnak nevezte az SNS állítását, hangsúlyozva: nem történtek szabálytalanságok a választásokon, amit az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a szerb központi választási bizottság is megerősített.

Szerbiában elnök- és parlamenti, helyhatósági és vajdasági parlamenti választásokat tartottak vasárnap. A véglegeshez közeli részeredmények szerint az elnökválasztáson egyik jelölt sem győzött, így második fordulót kell tartani, amelybe a Nyugat-barát DS vezette választási koalíció jelöltje, a Borisz Tadics és a jobboldali, radikális SNS vezette koalíció jelöltje, Tomiszlav Nikolics jutott be (Bővebben>>>). A DS és kormánykoalíciós partnere, a szocialista párti Ivica Dacsics vezette pártszövetség szerdán megállapodott a politikai együttműködés folytatásáról, s ennek részeként a szocialisták (SPS) Tadicsot támogatják az elnökválasztás május 20-i második fordulójában. Bővebben>>>

Nikolics csütörtökön Belgrádban azt állította, múlt vasárnap nagyobb szavazatlopás történt Szerbiában, mint a (Szlobodan Milosevics néhai jugoszláv elnök rendszerének megdöntése előtti) 2000-es választásokon, és a csaknem 9000 szavazókör mindegyikében történt ilyen.

Nikolics az újságíróknak felmutatott mintegy 3000 szavazócédulát, amelyeket állítása szerint egy szemeteskonténerben találtak a választások után, s amelyeket – mint mondta – olyan új szavazócédulákra cseréltek ki, amelyeken a jelenlegi kormánypártok jelöltjeinek nevét karikázták be. A politikus megjegyezte, a bemutatott szavazólapok közül 2800-on ellenzéki pártok jelöltjeire voksoltak a választók, míg a jelenlegi kormánypártok jelöltjei csak 70 szavazatot kaptak.

A „hamis szavazócédulákat” Nikolics szerint Lengyelországban nyomtatták és a magyar határon keresztül juttatták el Szerbiába.

Szerbiában nem semmisítik meg a hét végi választások eredményeit, és nem ismétlik meg a voksolást, jóllehet a napokban több politikus azt állította, hogy csalások történtek a választásokon – derült ki a központi választási bizottság (RIK) szóvivőjének csütörtöki nyilatkozatából.

Miodrag Petrovics, akinek szavait a Vajdaság Ma című hírportál ismertette, hangsúlyozta: a május 6-i választásokkal kapcsolatban nem lehet csalásról beszélni, s mindenkinek, aki ezt állítja, bizonyítékokkal is alá kell ezt támasztani. „A bizonyítékoknak hiteleseknek kell lenniük, s a törvény által megszabott formában kell felmutatni őket. Ott, ahol a RIK megállapítja, hogy az óvás helyénvaló, el is fogadja azt, s megismétli a választásokat azokon a helyeken” – mondta.

Petrovics hozzátette, noha „egyesek arra számítanak”, a teljes választási procedúrát nem fogják megismételni.

Meglepetését hangoztatta az állítólagos csalásokkal kapcsolatban Veljko Odalovics, a RIK titkára is, aki a Tanjug szerb hírügynökségnek kiemelte: a választási folyamat teljesen átlátható és nyilvános volt. Odalovics elmondta, hogy egyes szavazókörökben adódtak ugyan gondok, és a RIK-hez is érkeztek óvások, de a testület valamennyit elutasította.

Csalásról beszélt szerdán Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is, aki azt mondta, követelni fogják a választások minden szinten történő megismétlését (Bővebben>>>). Pásztor kijelentése kapcsán Petrovics azt mondta, a RIK-hez még nem érkezett meg sem Pásztor óvása, sem a választások minden szinten történő megismétlését célzó követelése.


Az ellenzéki politikus kijelentette azt is, hogy a hatóságok félmillió nem létező, vagy már elhunyt ember nevét vették fel a választói névjegyzékbe, majd a szavazókörökben úgy tüntették fel, mintha azok leadták volna szavazatukat.

Nikolics szerint mindegyik ellenzéki jelölt szavazatait meglopták. Bejelentette, hogy tárgyalni fog olyan más politikai pártok képviselőivel, amelyek szintén úgy tartják, hogy meglopták szavazataikat. Nikolics még csütörtökön beszél Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével (aki szerdán állította, hogy pártját meglopták a választásokon), valamint Vojislav Kostunicával, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) elnökével és Dveri mozgalom jelöltjeivel.

A Tanjug szerb hírügynökség által idézett politikai elemzők úgy vélték, egyes pártok a csalásra vonatkozó állításaikkal mentséget akarnak találni rossz választási szereplésükre, de ez egyúttal egyfajta politikai nyomásgyakorlás is az elnökválasztás második fordulója előtt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.