Csehországi magyarok kiállítása Budapesten

Grund

2012. február 2., csütörtök 21:30

Először mutatkozik be Budapesten a Concordia 2010 elnevezésű csehországi magyar képzőművész csoport; 12 alkotó mintegy 40 munkája lesz látható péntektől a Ráday Képesházban.

A Concordia 2010 csoport tagjai különböző korúak és a képzőművészet különböző területein alkotnak. Vannak közöttük grafikusok, festők, szobrászok, fotósok, restaurátor és formatervező is. Ami összeköti őket: jellemzően Prágában élnek, s közülük Struhár Boglárka festő az, aki ott is született, vegyes házasságból – mondta Gál Róbert, a budapesti Cseh Centrum munkatársa, a program szervezője.

A 12 művész legtöbbje Szlovákiából odatelepült magyar, egyedül Kutas Ágnes báb- és díszlettervező magyarországi, Prágában tanult és ott maradt – tette hozzá. A kiállítókat bemutatva elmondta, hogy Blaskovics Éva rajzol, a kiállításon látható, Jelenlét című ciklusa absztrakt kompozíciókból áll. Gál Attila festményeit finom irónia hatja át. Hajnal Mihály akrillal fest, sajátos intenzív színvilága van, kompozíciói foltszerűen kezelt színekből állnak össze. Kopasz Viktor sajátos fotográfiai naplót vezet, amelyben a fekete-fehér digitálisan átdolgozott és anilinfestékkel színezett fotográfiáit magyar, angol, szlovák nyelvű szövegekkel egészíti ki.

Lőrincz Zsuzsa festő és grafikus. Remák Béla grafikus, fotográfus, és hónapokig készíti nagyméretű rajzait. Striber Péter restaurátor, ő újította meg a Prágai Nemzeti Színház függönyét, emellett portrékat, tájképeket fest, amelyek a csallóközi táj hangulatát idézik. Szilvai Emőke szobrász kisplasztikákat mutat be, ezenkívül készít érméket és domborműveket is. Stefunková Szabó Erzsébet festő, leginkább a szürrealizmus sajátos stílusjegyeivel alkot. Serbák Zsuzsa iparművész, kiegészítők, cipők tervezésével foglalkozik – sorolta Gál Róbert.

Beszélt arról is, hogy a csoport megalakulásának évében, 2010-ben bemutatkozott a Prágai Magyar Kulturális Intézetben, majd Melník városa következett. Volt tárlatuk Révkomáromban, a Limes Galériában és Zalaegerszegen, az egykori zsinagógában létrehozott kiállítóhelyen is.

A budapesti Ráday Képesházban látható tárlat február 25-éig tart nyitva, a kiállítást Luzsicza Lajos Árpád festőművész nyitja meg.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.