Délvidéken fődíjat nyert a Magyar bennszülött

tgi

2012. augusztus 5., vasárnap 21:39, frissítve: hétfő 10:16

Mosonyi Szabolcs Endemica Hungarica (Magyar bennszülött) című természetfilmje nyerte a Csodakút nemzetközi természetfilm-fesztivál fődíját Magyarkanizsán.

Mosonyi Szabolcs négy évig készítette filmjét. Az Endemica Hungarica (Magyar bennszülött) a Kárpát-medence legritkább állatait mutatja be. Bennszülött és reliktum – a korábbi földtörténeti korokból fennmaradt – állatfajokat és alfajokat, olyanokat, melyek a Földön máshol nem, csak a hazánkban élnek.

Mecseki őszitegzes

Fotó: Endemica Hungarica

 

Csabai Ferenc fesztiválszervező a távirati irodának elmondta: a fődíjas film alkotója, Mosonyi Szabolcs „magányos farkasként”, egyedül dolgozik, bevetett minden eszközt, hogy a néző a legapróbb élőlényeket is nagynak lássa. Emellett olyan dramaturgiát alkalmazott, amelytől nemcsak filmszerűvé, de művészeti alkotássá is vált a 35 perces munka.

A film szereplői többek között szivacsok (balatoni szivacs), halak (lápi póc), ízeltlábúak (mecseki őszitegzes, aggteleki vakbolharák, szemcsés vakászka, magyar tarsza), puhatestűek (fekete bödöncsiga), hüllők (rákosi vipera) és emlősök (csíkos szöcskeegér, északi pocok).

A fődíj mellett – amelyre a magyarkanizsai önkormányzat ezer eurót ajánlott fel – több mint egy tucat különdíjat is kiosztott a Kormos Ildikó vezette zsűri. Az idei fesztiválra 31 alkotótól 45 film érkezett: 36 az anyaországból, három Erdélyből, öt a Vajdaságból, egy Franciaországból. A fesztivált a tervek szerint jövőre ismét az észak-bácskai helyszínen rendezik meg, nevezni a hagyományokhoz híven januártól lehet.

A Csodakút az egyetlen magyar nyelvű nemzetközi természetfilm-fesztivál, a korábbi években Pusztaszeren megszervezett seregszemle utódjának tekinthető. A rendezvény kinőtte a pusztaszeri helyszínt, ezt követően került idén a Tisza-parti fürdővárosba, Magyarkanizsára.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.