Díjazták a Pécs peremvidékére tervezett Csontváry Múzeumot

2016. december 12., hétfő 09:45, frissítve: hétfő 09:45

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott vasárnap esti nyilvános zsűrizést és gálaestet, az Építészfórum.hu idén is azzal a céllal hívta életre, hogy a nagyközönség megismerje a kortárs építészet képviselőit. A szervezők közlése szerint idén rekordszámú, 158 pályázat érkezett a Média Építészeti Díjára. A tizenegy döntőbe jutott projektet – 5 épületet és 6 tervet – rövid prezentációkban ismertették a jelöltek, majd az ismert a sajtóorgánumok – az MTVA Bartók rádió, Index, Népszabadság, Magyar Nemzet, Mandiner, Design Terminál, Hír TV, Trend FM, Karc FM, Heti Válasz és Turizmus Trend/Vendég & Hotel képviselői – képviselőiből álló zsűri, valamint három szakmai bíráló – Bardóczi Sándor tájépítész, Dúll Andrea környezetpszichológus és Martinkó József design- és építészetkritikus – véleményezte a munkákat.

Terv kategóriában a 2016-os Média Építészeti Díját a Nartarchitects vehette át, a csapat Pécs peremvidékére, a valamikori szénbánya kráterébe és egy ott keletkezett bányató mellé helyezte el pályázatában a Csontváry Múzeumot. Tervükkel a Csontváry Kosztka Tivadar alkotásait méltó módon bemutatni kívánó új kiállítótér megvalósításához szükséges nyílt ötletpályázaton, melyet a Miniszterelnökség írt ki, megosztott második helyen végeztek, a Csontváry  kiválasztott győztes pályázat Budapesten, a második kerületben álló, elhanyagolt állapotban lévő Magyar Szentföld-templomban képzelné el a kiállítóteret. 

 
A debreceni Szent György templom
Média Építészeti Díj
 

A Média Építészeti Díj vasárnapi átadóján már megvalósult épületek kategóriájában győztes Győrffy Zoltán debreceni Szent György-temploma lett. Idén először a zsűri egy különdíjat is odaítélt, amelyet a Narmer Építészeti Stúdió és a BME Építőművészeti Doktori Iskola által megálmodott Rudapithecus Látványtár nyert el. 

– A magas színvonalú nemzetközi szakmai szűrők mellett, erőteljesen jelenik meg a közvélemény perspektívája is – ezért különleges a Média Építészeti Díja. Az építészetet így nem önmagában értékeljük, hanem azzal összefüggésben, hogy milyen megoldásokat kínál a legfontosabb társadalmi kérdésekre – fogalmazott az átadón Pásztor Erika Katalina, az Építészfórum.hu főszerkesztője.

A Média Építészeti Díja közönségszavazásának végeredményéről az Uránia közönsége döntött. A publikum Terv kategóriában a ghánai Newill Akadémia magyar tervezőit, Funk Bogdánt, Szelecsényi Balázst, Vadász Orsolyát, Nusszer Diánát és Cserháti Csinszkát jutalmazta. A közönség legtöbb voksát Épület kategóriában a Meséskert óvoda kapta meg, amely elnyerte még az Index.hu közönségdíját és az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját is. Az angyalföldi a legkorszerűbb, energiatudatos óvoda az országban, az épület a friss szűrt levegő eredményeképpen állandó pollen- és allergiamentes.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az Európa Design Belsőépítészeti Különdíjával a Blokk Építész Műhely Hullám Csónakházait díjazták. Idén először adták át a Lechner Tudásközpont Legjobb 1945 után Épült Épület Rekonstrukciója Különdíját, amelyet Kormos Gyula építész, energetikai szakértő az Eszterházy Károly Egyetemnek készített tervei alapján felújított egri aktív egyetemi kampusznak ítéltek.

 A gálán minden évben köszöntenek egy mestert. Idén Török Ferencet, a ma élő építészgeneráció egyik legfontosabb alakját üdvözölték. A laudációt Puhl Antal professzor tartotta meg, amelyből kiderült, hogy a mester hatása a jelenleg alkotó legjobb szakemberek munkáján is érezhető.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.