Dsida Jenő és Páskándi Géza előtt tisztelegnek

PR

2012. május 17., csütörtök 09:12, frissítve: csütörtök 10:21

Szatmárnémetiben, Szatmárhegyen és Beregszászon zajlik majd az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Dsida Jenő-napok című tanácskozása és megemlékezése a 105 éve Szatmárnémetiben született költőről és az irodalmi örökségét egykor ápoló Páskándi Géza irodalmárról. Az eseményeket pénteken és szombaton tartják.

A kétnapos rendezvénynek Szatmárnémeti mellett a költő elemi iskoláinak városa, Beregszász lesz a színhelye. A pénteki, Dsida Jenő (1907–1938) időszerűsége című irodalmi tanácskozást követően megkoszorúzzák a költő szatmárnémeti szobrát, majd ellátogatnak az egykor általa is kedvelt Szatmárhegyre, a Kossuth-díjas Páskándi Géza szülőfalujába is.

A faluban a helybeliekkel együtt koszorúzzák majd meg a költő, próza- és drámaíró egykori szülőháza helyén álló emléktáblát és a falu központjában található szobrát. A szatmárhegyi ünnepségen beszédet mond Szili Katalin, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke, aki a másnapi beregszászi programon is felszólal – olvasható az EMKE honlapján.

Az EMKE programismertetője szerint azért is indokolt a közös főhajtás, mert 1957-ben Páskándi Géza egyike volt azoknak az erdélyi értelmiségieknek, akik Dsida Jenő születésének 50. évfordulóján felhívták a figyelmet költészetének jelentőségére, szorgalmazták emlékének ápolását.

A május 19-i beregszászi program a vasútállomás épületén elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával kezdődik, majd a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézetben kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.