EFOTT: világvége-hangulat után

Kis csúszásszal, de a csütörtöki vihar után folytatódik a fesztivál Velencén

Bajtai Éva

2012. július 6., péntek 17:00, frissítve: péntek 20:02

Az EFOTT-ra csütörtökön rászakadt az ég, Kozsó és Korda Gyuriék koncertje volt a tömeges menedék. Vizes hálózsákok és ruhák száradnak mindenütt, de az élet – a programban kis csúszással – megy tovább. Fesztiváljelentés özönvíz után.

Amikor a tömeg egyszerre megindul, hogy az eső és a villámok elől az első fedett helyre meneküljön, nem épp a zenei ízlése alapján választ menedékhelyet. A fesztiválozók a vihar alatt Kozsó és Korda Gyuriék sátrában landoltak, és a Szomorú Szamuráj javára legyen mondva, elképesztő hangulatot korbácsolt a villámok háttérzajára. Kozsó nem győzte fotózni az összesereglett tömeget, s közben odakint tombolt a vihar, a világvégi hangulat.

Vihar előtti csend. A tömeg zenei ízlére való tekintet nélkül csütörtök éjjel Kozsó sátrába menekült.

Fotó: MTI


A koncert alatt többször is elment az áram, az ázott tömeg pedig skandálásba kezdett, odaát, a HÖOK-sátorban Kordáék is némi technikai nehézséggel néztek szembe, de a hangulat mindkét helyen egyre csak forrósodott. A koncertek végére nagyjából elállt az eső, és a hömpölygő tömeg elindult a sátrához, menteni a menthetőt. Sokan ideiglenesen hajléktalanná váltak, ott aludtak, ahol kiment alóluk a talaj: zuhanyzóban, büfék tövében, padokon.

Dr. Alban koncertjén még a punkok is teli torokból énekelték a Sing Hallelujah-t, aztán bevetették magukat az ázott tömegbe, a sártengerbe. Az EFOTT legjellegzetesebb arca talán eddig mégis az a srác volt, aki guminővel érkezett a fesztiválra, vagy egy másik, aki a viharban tönkrement wuwuzeláját szorongatva bulizott.

Fellegek és villámok az EFOTT felett. Egyik percről a másikra világvége-hangulat lett.

Fotó: Szmetana Balázs


Péntek estére várják Velencébe többek között a felkapott ausztrál DJ-t, Dub FX-et, de ha hinni lehet az előrejelzésnek, még az is benne van a pakliban, hogy egy újabb vihar Dévényi Tibi bácsinak toboroz majd új rajongókat biztonságot nyújtó sátrában. Az elszántak itt böngészhetik az EFOTT még hátralévő programjait.


 

Több járművet átcsoportosított a velencei-tavi és a balatoni vasútvonalakra a hétvégére a MÁV-Start Zrt., mert arra számít, hogy jelentősen nő az utasok száma. A vasúttársaság megerősíti azokat a vonatokat, amelyeken a tapasztalatai szerint a legtöbb az utas, így egyes motorvonatok az eddigi kettő helyett három egységből állnak majd, továbbá vasárnap a menetrenddel ellentétben több vonat is megáll Velence megállóhelyen. (MTI)

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.