Eger Jerikó testvére lesz

LM

2012. május 29., kedd 15:21

Testvérvárosi kapcsolatot létesít Eger a Palesztin Hatóság területén található Jerikóval – tájékoztatott a Heves megyei város önkormányzatának médiareferense.

Zentai László az egri közgyűlés döntéséről közölte: a kapcsolatépítést Jerikó képviselő-testülete kezdeményezte, és rendeletben erősítette meg a testvérvárosi kapcsolat kialakítására vonatkozó szándékát Egerrel, amelyről írásban tájékoztatta a hevesi megyeszékhelyt Haszan Száleh, a település polgármestere. Jerikó elsősorban a vallási és a világi turizmus, az oktatás, az ifjúsági kapcsolatok, a kulturális csereprogramok és a művészetek területére kíván közös projekteket kialakítani Egerrel – tette hozzá.

Semjén látogatása

Elmondta: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes karácsonyi szentföldi látogatása során vetődött fel a civil kapcsolatok fejlesztésének igénye Magyarország és Palesztina között. Ennek nyomán a három érseki székhely, Kalocsa, Esztergom és Eger kapott lehetőséget arra, hogy testvérvárosi kapcsolatot alakítson ki a Palesztin Hatóság jelentős településeivel.

Az elmúlt évben Kalocsa és Betlehem polgármestere írták alá a testvérvárosi megállapodást. Ugyanakkor Jerikó város vezetői is jelezték Czibere Csabának, a Palesztin Hatósághoz akkreditált nagykövetnek, hogy élni kívánnak a lehetőséggel. Ezt követően vették fel a kapcsolatot Egerrel.

Az egri önkormányzat úgy vélekedett, hogy a Föld legmélyebb pontján fekvő, bibliai kötődésű, 10 ezer éves település méltó palesztin kapcsolódási pont lehet Eger számára és a hivatalos keretek lehetővé tennék a szorosabb együttműködést nemcsak Jerikó városával és polgáraival, hanem tágabb értelemben a Szentfölddel is – mondta Zentai László.

Testvérvárosi megállapodást köthet Budapest és Peking, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés szerdán jóváhagyja a vonatkozó indítványt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.