Egy robotnak köszönhetik az öt Oscart

Grund

2012. március 2., péntek 18:10, frissítve: péntek 19:57

Egy philadelphiai múzeum őrzi azt a kétszáz éves automatont – ember formájú gépet –, amely Brian Selznick A leleményes Hugo Cabret című regényét, illetve a könyvből Marin Scorsese által forgatott Oscar-díjas filmet ihlette.

Az 1800 körül Angliában készült mechanikus babát rugók vezérelte hajtómű és réz alkatrészek bonyolult rendszere mozgatja: képes leírni három verset és elkészíteni négy rajzot. Az automaton a philadelphiai Franklin Intézet Csodálatos gépezetek című állandó kiállításának legnagyobb becsben tartott darabja.

Brian Selznick akkor hallott először a különleges gépről, amikor A leleményes Hugo Cabret című regényéhez gyűjtött anyagot. A gazdagon illusztrált regény – amely hamarosan magyarul is megjelenik – egy párizsi kisfiúról szól, aki szeretné megfejteni egy elromlott automaton titkát.Mint az író elmondta, amikor elment megnézni a gépezetet, az már évek óta nem működött, a pincében tartották. Selznick a látogatás után kapcsolatba lépett Andy Baron könyvtervezővel, aki remekül értett a gépezetekhez. Baronnak sikerült rendbe hoznia az automatont, pedig ahhoz a múzeum szakértői már nem fűztek sok reményt.

A 83 éves Charles Penniman szerint – aki mintegy négy évtizeden át tartotta karban a masinát – a gépezet rejtélyessége, kifürkészhetetlen működése ragadja meg leginkább az embert. A restaurálás után egy üvegablakot illesztettek az automaton testére, hogy a látogatók megcsodálhassák szerkezetét.

A gépezet képes leírni egy angol és két francia verset, emellett lerajzol egy hajót, egy kínai templomot és két Ámort ábrázoló képet. Egy művel három perc alatt készül el, közben néha felemeli a kezét a papírról, mintha a következő vonáson „töprengene”. A négysoros költemény végére még azt is odabiggyeszti: „írta: Maillardet automatonja”.

Az ember formájú báb a 19. század elején izgalmas látványosságként körbeutazta egész Európát. A feltevések szerint P.T. Barnum, a híres amerikai mutatványos révén került Amerikába, aki philadelphiai múzeumába szánta. A gyűjtemény azonban 1851-ben leégett. A megsérült gépezet egy gazdag philadelphiaihoz, John Penn Brockhoz került, akinek örökösei 1928-ban a Franklin Intézetnek adományozták. Az idők során többször restaurálták a bábut, legutóbb 2007-ben, azóta ismét a múzeum látogatóinak egyik kedvence. Működését videofelvétel mutatja be.

Selznick regényéből Martin Scorsese forgatott háromdimenziós családi kalandfilmet, amely öt technikai Oscar-díjat kapott a minap az Amerikai Filmakadémiától. A produkciót csütörtöktől forgalmazzák a magyar mozikban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.