Egy szelet keleti blokk a Szigeten

Teszteltük az idei Kelet-Európa Vurstlit

Wiedemann Tamás

Wiedemann Tamás

2012. augusztus 12., vasárnap 17:45, frissítve: vasárnap 17:53

A Sziget több nap alatt is elfogyaszthatatlan programkínálatában ugyan a zene továbbra is a leghangsúlyosabb, messze nem csak a kiemelt színpadok tövében lehet elütni a fesztiválidőt. Az idei Kelet-Európa Vurstlit teszteltük.

Éreztem, hogy elgyengülök, és már tudtam, nincs menekvés, bűnös vagyok. A szocialista népköztársaság rendőre harmadjára intett nyugalomra, miután megigazgatta az arcomra irányított lámpát. Egy nő szemben velem írógépen pötyögte a vallomásomat, ha ránéztem, szúrós szemmel állta a tekintetemet, míg egy másik smasszer felém magasodva állt és figyelt. Végül kiderült, hogy az útlevélben hiányzott az aláírásom, ezért vittek a korhűen kialakított vallatószobába a Kelet-Európa Vurstliban.

Egy kis rendszervisszaváltás a multikulti forgatagban. Kelet-Európa Vurstli a Szigeten.


A hatvanas–hetvenes évek hangulatát idézi a hely, ahová csak a Szigeten kapható útlevéllel lehet bejutni. A tavaly debütált vurstliban megtalálhatóak a hagyományos dobójátékok, dugós puskás céllövölde, mesecsónakból horgászás, termelési jósda, lottósorsolás Lóri néni lakásában, a világ legkisebb óriáskereke, erőművész, szakállas nő, vattacukorárus, míg éjszakánként a vurstli Etno in Tranzit nevű nemzetközi zenekara muzsikált. A szakmai munkában és a program összeállításában olyan intézmények voltak a Karzat Színház segítségére, mint a Terror Háza Múzeum, a Memento Park, a hódmezővásárhelyi Emlékpont, a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum, illetve a Magyar Képzőművészeti Egyetem. No és persze a vérprofi színészek, az állambiztonság felett őrködő rendőrség, akikre gondolva még mindig feláll a szőr a hátamon.

Emlékek törnek fel mélyről, legfőképpen a kilencvenes évek közepéről, amikor eperjós és sportszeletes csokipapírból gyártottuk az éppen aktuális színeket utánzó napijegyeket. Jó lett volna látni a mindig csak 18 forintot kérő punkot, aki végül egy lánytól ajándékba kapott szárnyas betéttel próbálta átrepülni a Dunát. De ez itt már nem a „vadkeleti” blokk, több a vurstliban a jól szervezett csoport, a beöltözött mutatványos, a nyugati.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.