Egyfelvonásos drámát mutatnak be az Ódry Padláson

TK

2012. április 17., kedd 22:01, frissítve: szerda 08:26

Sławomir Mrożek lengyel író Mulatság című drámájából készült egyfelvonásost mutatnak be Halasi Dániel negyedéves hallgató rendezésében szerdán az Ódry Padláson.

A fiatal rendező nagy Mrożek-rajongó, szereti az író világát. „Van egy olyasfajta abszurd a műveiben, ami manapság már mást jelent, mint a rendszerváltás előtti korban. Nem beszélhetünk ugyanúgy és ugyanarról, mint annak idején” – mondta az MTI-nek. Bábrendezőként nagyon szeretett volna Mrożek darabjával nem bábosként foglalkozni, de a darabban a minimális bábos gesztust a három szereplő maszkos játéka adja, magyarázta.

A három szereplő: S, B és N igazából egy ember, akik a szuperént, az ösztönént és a felettes ént testesíti meg. A darab belső vizsgálatról, belső harcokról szól. „Sok ember harcol magával akár minden egyes pillanatban, megfelelésből vagy azért, mert az ösztöne mást diktál. Valamelyik énünket mindig legyőzzük, valamelyik felülemelkedik, valamelyik pedig veszít” – hangoztatta.

Az elképzelése az volt, hogy a színpad hátterében álló DJ köré épüljön a történet, mintha az események az ő képzeletében játszódnának le. A történetben a három én saját magával viaskodik, jó-e amerre megy, jó-e az az élet, amelyet él. Szollár Tibor a szuperént, Kovács Lehel a felettes ént, Molnár Gusztáv az ösztönént testesíti meg. „De nem akartam ezt a koncepciót különösebben szájba rágni” – tette hozzá a rendező.

Halasi Dániel arról is beszélt, hogy a lemezlovas – aki tulajdonképpen folyamatos jelenlétével a darab egyik szereplője – egy olyan helyre érkezik meg, ahol senki sincs. Saját szórakoztatására kezd el zenét keverni, sok esetben az ő zenéi indukálják a változásokat a színpadon. A videókon pedig rengeteg vágy fogalmazódik meg egy valóságban megterített menyegzői asztalról, egy nagybőgőről vagy a nőkről.

A Mulatság rendezőjének tanárai: Csizmadia Tibor és Meczner János. A szerdai bemutatót követően a darabot május 3-án és 12-én is láthatja a közönség az Ódry Padláson.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.