Egyre kevesebben bíznak az olasz kormányban

WL

2012. április 26., csütörtök 17:23

Folyamatosan csökken az olaszok bizalma Mario Monti miniszterelnök és szakértői kormánya iránt friss közvélemény-kutatási adatok szerint, miközben a kabinetet csütörtökön újabb kritikák érték tízmillió eurós szolgálatiautó-beszerzések miatt.

A római La Repubblica napilapban csütörtökön közölt felmérés szerint a kormányfő támogatottsága márciusban négy százalékkal csökkent, s már csak 51 százalék. A 68 éves politikus novemberi megválasztásakor még 62 százalékos népszerűségnek örvendett.

Ennél is jelentősebb mértékben, egy hónap alatt öt százalékkal csökkent, így 45 százalékra esett vissza a római szakértői kormánnyal való elégedettség mértéke. A kabinet egyik legnépszerűtlenebb tagjává Elsa Fornero munkaügyi miniszter vált, aki sokat vitatott munkaerő-piaci reformtervével – többek között a felmondási korlátozás enyhítésével – vívta ki a lakosság ellenszenvét.

Eközben a kormány csütörtökön szolgálatiautó-beszerzéseivel került ismét a politikai támadások középpontjába, miután a L'Espresso magazin kiderítette, hogy a kabinet 400 új gépkocsit tervez vásárolni, összesen mintegy tízmillió euró értékben. Az üggyel kapcsolatban az Értékek Olaszországa párt a parlamentben követelt magyarázatot a kormánytól. „Monti új adókkal fojtogatja az embereket, a kormány meg nagy autókat vásárol" – közölte a balközép párt.

A kormány nemrég az állami gépjárműflotta költségeinek leszorítására irányuló kampányt ígért. Olaszországban jelenleg több mint 64 ezer szolgálati autó rója az utakat, a flotta méretének csökkentésével a kabinet állítása szerint évi 300 millió eurót lehetne spórolni.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.