Együtt állítják ki a Himnusz két kéziratát

2017. január 20., péntek 10:00, frissítve: péntek 10:41

Együtt állítják ki Gyulán a Himnusz két eredeti kéziratát, a Kölcsey Ferenc által írott verset és Erkel Ferenc partitúráját a magyar kultúra napja alkalmából. Az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött relikviák pénteken este érkeznek a városba, ahol nagyszabású ünnepséggel fogadják azokat a városháza dísztermében, szombaton pedig egész nap az Erkel-emlékházban tekinthetik meg a látogatók óránként indított, vezetett tárlatokon.

 
A Himnusz partitúrája Erkel Ferenc tollából
OSZK
 

Ez azért is különleges, mert a két kéziratot vidéki helyszínen alighanem először mutatják be a nagyközönségnek egymás mellett, s mindez a legméltóbb helyszínen, Gyulán, Erkel Ferenc szülővárosában történik. Az egyébként a nagyközönségtől elzárt történelmi ereklyék Gyulára hozatalát egyéves szervezés előzte meg.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én. Azért ezen a napon, mert a kézirat tanúsága szerint a Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Erkel Ferenc 1844-ben írt zenét a költeményhez, és az elsők között adta be művét a Himnusz megzenésítésére kiírt pályázatra.

Valószínűleg a kompozíciós munka nagyobb része Gyulán zajlott, részben a szülőházban, részben a gyulai várkert fáinak tövében, s még ha a mű végső alakját már a fővárosban nyerte is el, a Himnusz zenéjének keletkezése akkor is erősen kötődik Gyulához.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.